„Невидљива фабрика“ у Куршумлији пуна заврзлама

0

Да ли се сећате “невидљиве фабрике” у Куршумлији за коју је локални одборник понудио кафану на поклон ономе ко је пронађе. А све након што је потпредседник Скупштине Србије изјавио да она увелико ради? Одборник и даље држи кафану, док компанији Њоод Феел ни пријеми у општини ни понуђене субвенције нису помогли да стане на ноге. Тадашњи председник општине Радољуб Видић, који је инвеститору из Израела први пожелео добродошлицу, сада кратко каже – боље је да оде.

После много година кризе, пре три године појавила се нада у Куршумлији – прва страна инвестиција. Шансу јој великодушно пружају сви. Нуде субвенције, за које сада тврде да нису ни били у прилици да их искористе, пише Н1.



Тадашњи председник општине Куршумлија Радољуб Видић инвеститора из Израела угостио је тада у општини. Гост је обећао и пет пута више радника у односу на највећи број који су икада запослили – четрдесетак. Данас их има – само три.

– Посетили сте фабрику, једна од најбољих креација у Србији је овде. Остајемо овде, не планирамо нигде да идемо. Овде смо да произведемо најбоље производе у области намештаја на свету – каже власник фабрике Вук Фил Ран Авијад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Н1: Али, где су радници?

– Не видите раднике зато што што смо у последње две недеље блокирани од стране бивших радника да наставимо процес рада и доведемо нове раднике, јер су они потпуно физички блокирали долазак и одлазак робе, камиона, добављача… Зато што су вероватно они власници – одговара Авијад.

Прочитајте још:  МАЊЕ ПОТРОШАЧKЕ KОРПЕ: Више од 40% Американаца принуђено је да смањи количину намирница због инфлације!

Ово су неки од доскорашњих, који тврде да су током октобра добили обавештење преко друштвених мрежа да још од јула у фабрици, заправо, не раде.

– Радио сам до краја августа. Међутим, нама је наш послодавац у недељу поподне послао поруке на Воц Ап групи да смо добили отказе – каже Милашин Стевић.

Власник фабрике тврди да се ова група радника заправо од јула без објашњења на послу не појављује, те да их још није одјавио јер их не виђа. Они кажу да измишља разлоге да им не плати зараде за јун и јул, некима и више. Нејасно им је зашто их је у октобру фирма обавештавала да престају да раде од јула, ако заиста нису наставили да раде после јула као што власник тврди.

И док ове заврзламе вијоре у ваздуху, у то да је Израелац заиста намеран да остане и ради, покушава да нас увери човек који се представио као један од три запослена у фабрици.

Н1: Увели сте нас овде, откуд Вам овлашћење да нас уведете овде?

– Не, ја Вас увео нисам… Машине се не истерују, као што видите. Увео Вас јесам да Вам покажем да су машине ту – каже он.

Два дана касније, власник долази на договорену изјаву за Н1. Касни 45 минута.

– Нажалост, имали смо ситуацију да су ми се сви запослени насмејали у лице и нестали. Морамо да направимо нови тим у Куршумлији – наводи Авијад.

Милашин Стевић указује да је од првог дана са Авијадом „однос био мало чудан, јер је он мало такав човек, не зна шта хоће.

Прочитајте још:  Борељ: Србија да схвати да су блиски односи са Русијом неспојиви са европским путем

– Рецимо, два сата му је све лепо, све супер, све ‘хепи’. И, одједном, истера све напоље – ‘ајде, идемо кући, ‘го хоме’ и ћао. И дешавало се тако – истера нас кући и после пола сата зове да се вратимо – прича радник Зоран Костић.

Од власника Вуд Фил нисмо успели да сазнамо шта га је, законски и формално, спречило конкретно да их на време одјави, али јесмо да има велике планове овде и у Деспотовцу, где му се налази још једна фабрика.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *