У Казахстану се отвара још једна смртоносна биолошка лабораторија

0

(фото:fondsk.ru)

Они желе да изграде лабораторију и складиште за опасне сојеве на југу Казахстана. Нацрт владине уредбе коју је потписао премијер Аскар Мамин објављен је на мало познатом сајту „Опен НЛА“ и интернет ресурсу Министарства индустрије и инфраструктуре Републике Казахстан, чиме се пројекту даје потребна „јавност“. Из образложења министра Бејбута Атамкулова произилази да је одговарајући налог 25. октобра дао заменик премијера Јерали Тугзханов.

Пун назив објеката у изградњи је „БСЛ-4 лабораторија и подземно складиште за сакупљање опасних и веома опасних сојева“. Добиће статус објекта који захтева посебну регулацију и (или) регулацију урбанизма, а налазиће се у селу Гвардејски, округ Кордаи, регион Жамбил. Рок за завршетак изградње је 4. квартал 2025. године.

БСЛ-4 (Биосафети Левел 4) код означава четврти ниво биолошке сигурности. Ниво БСЛ-4 означава висок индивидуални и друштвени ризик од лабораторијски проучаваних вируса (малих богиња, вируса еболе, вируса Марбурга), код којих патоген изазива озбиљну болест код људи или животиња и лако се шири од болесног до здравог. Не постоје ефикасне мере против већине патогена.



2016. године у Алма-Ати, у Националном научном центру за посебно опасне инфекције Аикимбаев (НЦООИ), већ је завршена и, упркос протестима грађана, свечано отворена референтна лабораторија за проучавање и складиштење опасних заразних патогена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према писању медија, постоје сојеви инфекција као што су Мерс, Зику, пандемијски грип и многе друге. Лабораторија је отворена уз помоћ САД.

По свему судећи, једна лабораторија некоме није била довољна, а влада је одлучила да направи још једну, како се наводи у документу, „како би боље проучавала високо заразне патогене који изазивају озбиљне и фаталне болести за које не постоје вакцине и третмани”.

Прочитајте још:  Кина одобрила предлог закона о националној безбедности у Хонгконгу

Да ли су у овај пројекат укључени Американци или њихови фондови, још увек није познато.

Становништво је уверено да ће „лабораторија поставити темеље за систем биолошке безбедности земље који има за циљ заштиту становништва и заштиту животне средине од дејства опасних епидемиолошких фактора и спречавање смртоносних биолошких претњи“. Ипак, документ и информација о изградњи изазвали су оштар протест Казахстанаца.

Карактеристично је да је 26. октобра 2021. у парламент упућен на разматрање нацрт закона „О биолошкој безбедности Републике Казахстан“, који је развијен као део упутстава председника Токајева и наводно усмерен на сузбијање ширења посебно опасних инфекције у Казахстану.

[table id=1 /]



www.fondsk.ru

Превод: Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *