Која је то италијанска фирма која раднице у Србији назива изметом

0

Valy Foto:printscreen/facebook

Сведочанства радница фирме “Вали” из Лознице, која је своје запослене називала “телетабисима” и “изметом” шокирала су Србију и поново отворила питања на који начин приватници третирају своје запослене. Фирма се бави производњом чарапа, женског и мушког рубља, а позната је и по томе да је отпуштала самохране мајке и удовице.

Лозничка фирма „Вали“ недавно је отпустила раднице, које су након тога организовале протест испред фабрике због, како су тврдиле, потпуно нејасног процеса смањивања броја радника.

Том приликом једна од радница, која је желела да остане анонимна, рекла да је малтретирање радника у тој фабрици редовна појава, да су људи блиски директору фабрике раднике често вређали, али и да је било „физичког насиља над неким радницима и радницама“. Поред тога, истакла је да их фирма назива „телетабисима“ и „изметом“, а цео случај шокирао је Србију.



Ко је фирма „Вали“ позната по скандалима?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова фирма основана је још далеке 2001. године, од када има статус активног привредног друштва. Седиште фирме је у Ваљеву, конкретно месту Белошевац, а своје просторије има и у Лозници, објављено је на АПР. Фирма активно послује у Србији пуних 20 година, а запошљавала је до сада око 1.700 радника, а током пандемије коронавируса узимала је новчану помоћ од државе.


Прочитајте још:

Прочитајте још:  Вучић: Нашли смо ново налазиште злата, али само једна особа и ја знамо локацију

Крајем октобра, ово предузеће је објавило да је покренут програм техонолошког вишка за око 150 радника, на шта је јавност упозорио и синдикат Слога.

„Оно што нас као синдикат забрињава је на основу којих критеријума је извршена селекција утврђивања технолошког вишка и отпуштања, јер су без посла и егзистенције остале две самохране мајке, удовице, од којих једна издржава чак троје деце, што сматрамо ‘гажењем основног људског достојанства и права на живот’“, поручили су из синдиката још крајем октобра.



Након што су почела отпуштања, отпуштене раднице одважиле су се и јавно иступиле како би рекле у каквим условима раде радници „Валија“. Њихова сведочанства су запрепашћујућа, а колико је познато инспекција рада још увек није била у фирми.

„Нека се зна да су нам била ускраћена права, не само нама, већ и онима који су остали на својим радним местима. Мерили су време наших физиолошких потреба. Ћутале смо због наших породица и радиле за егзистенцију. Вишком су прогласили самохране мајке, удовице и жене које школују децу, а оставили оне од којих имају користи у приватном животу. Сада нас отпуштају са отпремнинама која је довољна за живот од два месеца“, рекла је једна од отпуштених радница.

Друга радница и самохрана мајка двоје деце, Сузана Цвејић, рекла је да је последњих година била жртва мобинга једног од шефова и то посебно након што је имала спонтани побачај. Сузана је рекла да је њен шеф захтевао да преда и свој пасош да не би наводно злоупотребила боловање, али и да су јој људи из фирме често обилазили кућу не би ли проверили да ли је заиста на боловању.

Прочитајте још:  Сепаратиста Kурти потврдио: "Таксе се укидају"

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *