Чешка пооштрава мере и не признаје ПЦР тестове као ковид-19 пропуснице

0

(Фото EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Чешка влада у оставци саопштила је да од понедељка, 22. новембра, више не признаје ПЦР и антигенске тестове, а на манифестације и да користе услуге моћи ће само вакцинисани и они који су прележали ковид-19, а предузећа ће бити обавезна да тестирају своје невакцинисане запослене.

„Од 22. новембра уводимо тај систем у угоститељству и на спортским и културним манифестацијама. Изузетак који може да користи и тест као потврду су деца до 16. година, особе које не смеју по одлуци лекара да се вакцинишу и они који нису још комплетно вакцинисани али примили су макар једну дозу”, саопштио је данас на конференцији за новинаре министар здравља Адам Војтех.

ПЦР и антигенски тестови послужиће за проверу заразности у домовима старих и код клијената и код запослених, за посете болницама и у затворима.



У предузећима ће се тестирати једном недељно сви невакцинисани запослени и они који су се излечили од ковида-19 пре више од пола године, казао је министар индустрије, трговине и саобраћаја Карел Хавеличек.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Инспирисали смо се тзв. баварским моделом. Наставићемо и са тестирањем у школама. Планирали смо два датума а после ће се одлучити шта даље”, казао је премијер Андреј Бабиш који очекује да ће са овим пооштреним мерама наставити и будућа влада коалиција десног центра Заједно и Пиратске и странке и СТАН, јавља Бета.

Мере за које није неопходно да се уводи ванредно стање или ванредна ситуација остаће на снази до фебруара, нада се влада у оставци Андреја Бабиша, а овај модел да неке активности остану недоступне невакцинисанима и онима који нису ковид-19 прележали подржао је и председник Чешке Милош Земан.

Прочитајте још:  Кишињеву се не допада формат преговора о Придњестровљу



Будући министар здравља у новој влади Властимил Валек, желео би међутим да ПЦР ако не већ антигенски тестови ипак делимично и даље важе као потврда да човек тренутно није заразан и могућност да користи неке услуге и посећује спортске и културне манифестације.

„Уверени смо да негативан ПЦР тест гарантује неко време да човек неће угрозити своју породицу. То није да ја не могу да се после заразим, већ да не угрожавам своју околину. Мислимо да треба друштво да спајамо а не делимо”, казао је данас Валек.

И влада у оставци и будућа влада слажу се у наглашавању значаја вакцинације грађана, пошто је у Чешкој вакцинисано комплетно само око 60 одсто становника, што је мање него просек у Европској унији.



На државни празник у среду у центру Прага на Старомњестском тргу на демонстрацијама окупило се чак око 10.000 антивакцинаша да протестују не само против вакцинације као ковид-19 пропуснице него и што се од њих траже тестови или да носе заштитне маске у јавном превозу и у радњама.

У Чешкој од 10,7 милиона становника од почетка пандемије преминуло је од последица ковида-19 31.769 људи.

После мирног лета епидемија од септембра узима маха а пошто влада премијера Бабиша није пооштравала непопуларне санитарне мере пред парламентарне избора 8. и 9. октобра сада земља бележи највише дневне прираштаје новозаражених од почетка пандемије, када је у уторак број прешао 22.000 и у среду је забележен највећи прираштај у нерадном дану – 14.119 нових случајева.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *