Аустрија: Два милиона невакцинисаних могу да иду само на посао и до продавнице

1
(АП - Л.Л.)

Око два милиона невакцинисаних Аустријанаца могу да изађу из својих кућа, али само кад иду на посао или до продавници да купе храну. Могу и да прошетају, али само до оближњег вакциналног пункта, уколико су променили став о имунизацији.

У Аустрији, где је број заражених корона вирусом у великом порасту, 15. новембра су на снагу ступиле до сада најстроже мере – забрана кретања за невакцинисане грађане.

„Беч је ових дана подељен град на вакцинисане и невакцинисане“, утисак је Маје Ружић која годинама живи у престоници Аустрије.За разлику од Маје, Александар Арнаутовић, који студира у Аустрији, није вакцинисан и сматра да су уведене мере аустријске владе „сулуде“.

Студенткиња Тамара Недић прележала је корона вирус у Србији, али аустријске власти то не признају и она сматра да је то вид дискриминације према људима који имају имунитет а нису вакцинисани, пише Би-Би-Си.

Око 66 одсто становника Аустрије у потпуности је вакцинисано, што је једна од најнижих стопа у Европи.

Затварање је уведено у тренутку када је у претходних седам дана стопа заражавања била 800 на 100.000 људи.

„Не доносимо ову одлуку лако, али је неопходна“, рекао је канцелар Александар Шаленберг.Откако су мере пооштрене, власти тврде да је повећан одзив на вакцинацију, али број људи који се разбољевају у сталном је порасту.

Упркос мерама против невакцинисаних, у четвртак, 18. новембра је забележен рекорд броја новозаражених од почетка пандемије – више од 15.000.

Ово је такозвано 2Г правило којим се подразумева да је без доказа о имунизацији или прележаном корона вирусу кретање ограничено.

То не представља проблем Маји Ружић која је примила и трећу дозу.

„Навикла сам се на ово, па ми је и нормално.

„Држава је све лепо организовала – све је доступно, и тестови и вакцине и ништа се не плаћа“, каже ова 40-годишња докторка стоматологије за Би-Би-Си, на српском.Додаје да је уз потврду потребно показати документ са фотографијом како би се ушло у ресторан, кафић, биоскоп, музеј, хотел или неки други затворени простор.

„Тога се сви придржавају јер полиција контролише, а за кршење правила плаћа се казна“, наводи.

Надлежни спроводе насумичне провере на улици, а ко направи прекршај имаће 500 евра мање у новчанику.За разлику од Маје, Александар Арнаутовић није вакцинисан али има доказ о прележаној болести.

Корону је имао у октобру па му дозвола за кретање важи до половине јануара.

„Страшно је постало све, велико је ово оптерећење.

„Мере су сулуде, нису ни надлежни свесни шта раде и нису то најбоље организовали“, каже овај 26-годишњак за Би-Би-Си на српском.Додаје да власт на овај начин ограничава грађане и тера их да се вакцинишу.

Сличног мишљења је и његова вршњакиња Тамара Недић.

„Апсолутно јесам за вакцину за све људе који сматрају да су било како здравствено угрожени, али овде је у питању присила“, наводи Тамара.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

1 Коментар

  1. Pandemija, smrt, umiranje, a 2 mil zive i imaju problema sa vlastima i normalnim zivotom i ta brojka se ne menja dok vakcinisani svaka 2 meseca zive dobro i mogu i do bolnice i do groblja i u plasticne crne kese.. ako je konstantan broj nevakcinisanih a umiru ostali pa vi nemate problem smrti kod nevakcinisanih vec kod vakcinisanih zasto onda kaznjavate ljude kojo ne zwlw umreti u vasoj igri, ah da pa to je i cilj… sta bilo u parovima?

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.