Дојчиновић у изјави за Нова суштински потврдио наводе Вајса, али… Откуд ова промена наратива код сорошевских медија? Ко им заврће уши?

0

Предраг Колувија (Фото: Printscreen/minrzs.gov.rs)

Уредник KРИK-а Стеван Дојчиновић сматра да је немачком Вајсу, који је у тексту навео да су заплењене биљке на Kолувијиној плантажи “Јовањица” са малом концентрацијом психоактивне супстанце ТХЦ, неко подвалио. Kаже да је то сигурно дошло из Србије – да може да буде неко из Kолувијине одбране или неко из власти, а да је можда извор Вајса био и један од Kолувијиних бранилаца, посланик Владимир Ђукановић. Претпоставља да је Вајсу неко дао само један извештај, а да се они нису распитали, јер би онда увидели да постоји низ вештачења и извештаја, и да је много њих показало да су неки узорци имали и више од 17 одсто ТХЦ, што значи, како наводи, да је реч о јакој дроги у тој категорији.

Дојчиновић каже да су Kолувијине тужбе против медија притисак на новинаре, да забрињавају изјаве да “имају проблем са појединим новинарима”, а сматра да је он сада “у налету”, јер се и држава, на неки начин, укључила да му помогне.

Проблем је и кад тај текст излази, каже Дојчиновић, додајући да се то дешава у налету кампање која се води од државних представника и таблоида „да се што више сломи суђење Kолувији“.

„Сада када имате немачки медиј, који изађе са полуинформација и релативизацијама, то има јако велики утицај на ово што се дешава овде… Генерално, немачки Вајс је објавио један нетачан текст, где су практично рекли да су биљке које су заплењене на Kолувијином имању имале јако мали удео ТХЦ. То је супстанца у тим биљкама, психоактивна, која је чини дрогом. Тај новинар је рекао да је практично ту био удео од 0,5 одсто и како је рекао, практично од те траве не би могли „да се урадите“, не би имало ефекта. И наравно да цео текст звучи као нека врста прања Kолувије. Тај текст није тачан. Није тачно да су код њега нађене само биљке с 0,5… Јесу нађене и с 0,5, али доста биљака је заплењено на имању и рађен је низ вештачења на низу узорака… И поједини узорци јесу били са 0,5, слаби, али су друге биле много јаче, најјаче биљке су имале више од 17 одсто ТХЦ, што значи да је реч о јакој дроги у тој категорији“, навео је саговорник Н1.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ ЈЕ ШИКНУО НАКОН ОВОГА: Режим слаби, спрема се куповина једне странке након избора!



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање који је био интерес тог медија да објави такав текст, каже да је сигуран да не постоји неки специјалан интерес, и да је сигуран да их неко није потплатио, већ је мишљења да им је неко подвалио ствари, на које су се они залетели. Вајс није Њујорк тајмс, није неки медиј који би претерано нешто проверио, нити је познат по томе да је претерано прецизан или јасан, каже Дојчиновић.

Он мисли да може бити да је то урадила Kолувијина одбрана или неко из власти. Дојчиновић наводи да је део у тексту тачан у смислу да су се позивали на један извештај у вештачењу, који је показао најблажи ТХЦ, али истиче да је урађен низ, серијал извештаја, и претпоставља да им је неко дао само један извештај – који највише иде на руку Kолувији, а да се они нису распитали да ли је то једини и коначан извештај, и да су се „залетели“, навео је Дојчиновић, подвлачећи да је урађен низ извештаја.

Немачки Вајс констатује да „медији блиски властима, и они критички настројени, вуку сваки на своју страну и учествују у ширењу непроверених информација о случају.

„Због тога верујем да могуће да је извор Вајса био можда бранилац Kолувије, можда Ђукановић или тако неко, јер то изгледа као класичан наратив који људи из власти пуштају у јавност, који покушавају да изједначе Информер са Kириком и Пинк са Н1… Имамо провладине медије који на силу лажима покушавају што више да оперу Kолувију, да изврше притисак на суд покушавајући то суђење да представе као лажно, а са друге стране имамо медије који о томе професионално извештавају као Н1, Данас, ми“, каже Дојчуиновић, наводећи да верује да им је из Србије сугерисано.

Прочитајте још:  Од данас марихуана није наркотик

Треба да испратимо њихове реакције, очекујем да ће Вајс направити истрагу – ако су преварени, очекујем да ће направити направити исправке, закључио је.



О Kолувијиним тужбама: „Притисак на новинаре, нисмо погрешили“

Адвокат Светислав Бојић, правни заступник оптуженог власника имања Јовањица Предрага Kолувије, најавио је да ће наставити подношење тужби против свих медија који су се огрешили о Закон о јавном информисању, али и да се разматра подношење кривичне пријаве против новинара за ометање правде због коришћења термина „нарко бос“ и „највећа плантажа марихуане у Европи“. Редакцији KРИK-а је таква тужба већ достављена…

Дојчиновић је, гостујући у емисији Н1 Студио Ливе“ навео да их туже за клевету, да тврде да су прекршили презумпцију невиности зато што су га назвали оптуженим нарко босом.

„Стојимо иза тога што смо објавили, јер смо урадили оно што је у традицији западних медија… Ми смо читаоцима јасно ставили до знања да је он оптужен, он јесте оптужен као организатор криминалне групе која је производила дрогу, дакле он јесте оптужен као нарко бос… Ми нисмо цитирали у речи, како то стоји у закону, веч смо то превели на један обичан језик. Ми мислимо да нисмо погрешили, чак су се и медијски експерти и новинарска удружења јавили и рекли да нисмо прекршили презумпцију невиности“, рекао је гост Н1.

Оцењује да то што ради Kолувија јесте притисак на медије, а да се чак из изјаве његовог адвоката види да он има, како је рекао, проблем „са одређеним новинарима“, не са самим медијима.

Проблематично је, каже, да човек који је оптужен за таква дела каже да има проблем са неким појединцима, наводећи да то застрашујуће звучи, али се, како каже, нада да ће се „завршити на овоме да покушава неким легалним путем да се обрачунава са нама“. Наводи да то јесте нека врста притисака на њихов рад, то подношење пријава или тужби, али да то неће утицати на њих да раде посао како раде.

Прочитајте још:  Председнику општине Палилула одређен притвор



„Kолувија је у налету, држава укључена да му помогне“

Kолувија је сада у налету, осећа се доста сигурним, јер има подршку коју никад до сада није имао, наводи уредник KРИK-а.

„Имамо највише државне функционере – причам о председнику, премијерки и кључним људима у држави – и све водеће медије, пре свега таблоиде, који покушавају буквално свакодневно да релативизују случај који се води против њега, да ублажавају то што му се ставља на терет пред Специјалним судом за организовани криминал, тврдећи да није много дроге пронађено или да је то јако слаба дрога, што сада слушамо ове недеље… Да му је то подметнуто“, каже Дојчиновић.

Он наводи да му практично перу репутацију, с циљем да му скину оно за шта је оптужен са леђа. „Имамо практично државу која је, на неки начин, укључена да му помогне… И то се ретко кад виђа, то је можда било у оном периоду суђења земунском клану, али не овако“, каже Дојчиновић, наводећи да до сада није видео да се у овако великом случају на овакав начин врши притисак на суд, „са свих страна“.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *