СТИЖЕ ЈОШ ЈЕДНО ПОСКУПЉЕЊЕ: Након скока цене основних намирница, ускоро НОВИ УДАР на џеп грађана!

0
плате

Shutterstcok

Последњих месеци цене у Србији вртоглаво расту, а чини се да поскупљењима нема краја.

Недостатак сировина и њихово поскупљење довели су до кризе на светском нивоу. Због поскупљења нафте порасли су трошкови транспорта, што успорава испоруке, па се трговци суочавају са празним лагерима.

Продавци у Србији истичу да су залихе техничке робе на минимуму и да ће вероватно бити све распродато до Нове године. Након тога, због скупљих испорука у радње и онлајн продавнице, вероватно ће и цене да буду више.



“Доћи ће до повећања цена. Генерално на тржишту очекивања су од 30 одсто, то је оквирни проценат поскупљења”, каже менаџер једне продавнице техничке робе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како наводе упућени, померање цене производа условило и то што је један контејнер у набавци коштао две до три хиљаде долара, а у овом тренутку чак 18-20 хиљада. Несташице сви најављују, а продавци се ипак труде да дођу до залиха најтраженијих производа.

У Кини је производња успорена од почетка пандемије, а то се наставило и ове године, а на удару су производња полупровидника за аутомобиле, техничке уређаје и мобилне телефоне за чиме је потражња, а залихе смањене и недовољне.

ГУБИЦИ И У ИНДУСТРИЈИ АУТОМОБИЛА

Иста судбина у наредном периоду чека и аутомобилску индустрију, где је дошло до смањења залиха, застоја у производњи и скупљег транспорта, а потражња је све већа.

“У неком претходном периоду осећамо повећану потражњу. Примећујемо доста проблема и изазова у снабдевању, али за сада се добро носимо са тим”, наводи директор маркетинга једне аутомобилске куће.

Прочитајте још:  Зашто је дозвољен увоз пшенице

Како наводе стручњаци, стабилизација на тржишту се не очекује пре 2023. године.

[table id=1 /]



Мондо/РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *