Протест испред РТС-а због одбијања да емитује рекламу против Рио Тинта

1

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Организација Крени – Промени најавила је за сутра у 19 часова протест испред Радио телевизије Србије у Таковској 10. Протест под називом “Србија није на продају” одржава се због тога што јавни сервис пролонгира приказивање рекламе о Рио Тинту и ископавању литијума у долини Јадра коју су финасирали грађани.

„Прва реклама чије су снимање и емитовање финансирали грађани изгледа да неће бити приказана на РТС-у. Иако је Крени – Промени испоштовао све законске процедуре и пословну праксу РТС-а, одједном је уместо у уторак најављено да ће дефинитивно одобрење бити добијено у среду ујутру. Од тада, прекида се свака комуникација, а запослени са којима смо до тада комуницирали се не јављају на телефон. Не добија се никаква званична информација нити разлог зашто реклама не би била емитована у договореном термину. Представници Крени-Промени се упућују у канцеларије у којима нема запослених који су одговорни за рекламу“, наведено је у саопштењу.



Крени – Промени оцењује да је у питању очигледно кршење права на слободу изражавања.

„Реклама грађана била је одговор на рекламе Рио Тинта које су пропагирале копање литијума што би требало да буде предмет референдума како су најавиле власти. Крени – Промени је контактирао Удружење за заштиту уставности и законитости које ће поднети тужбу против РТС-а, а директору РТС-а, Драгану Бујошевићу биће поднете дисциплинске пријаве против Мирјане Катанић и Милице Ђуричић Јањић, директорке службе маркетинга зато што су прекршиле радну обавезу“, наводе из Крени – Промени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Најављено је да ће на самом протесту бити премијерно изведена реклама у којој су глумили наши познати глумци Јелена Ступљанин и Виктор Савић.

Прочитајте још:  Инциденту у Банским дворима претходила стравична репресија над припадницима Срба у ЈНА

„Очекујемо да РТС преноси протест испред сопствене зграде, и јавно их позивамо да дођу на премијеру рекламе коју су цензурисали“, поручују организатори.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Протест испред РТС-а због одбијања да емитује рекламу против Рио Тинта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *