Отказ за 138 запослених у компанији „Вали”

1
Valy Foto:printscreen/facebook

Недавна одлука менаџмента компаније „Вали”, познатог произвођача женских чарапа, који има производне погоне у Ваљеву и Лозници, да у склопу програма решавања технолошког вишка раскине радни однос са око 140 радника, углавном жена, изазвала је реакције сада већ бивших запослених и синдиката.

Како су медији пренели, раднице су се жалиле да су проглашене технолошким вишком а да претходно нису имале опомене нити пријаве због лошег рада, да нису имале ни дана боловања, да је њихов рад неправедно оцењен као незадовољавајући. Тврдиле су да нису били јасни критеријуми по којима се радници проглашавају вишком и отпуштају, да је цела процедура спроведена на нехуман начин, да нико са њима није разговарао… Није, наведено је, посвећена ни пажња социјалном статусу радника, отказе су добијале жене које су подстанари са малом децом, самохране мајке са нерешеним породичним статусом.

Медији су пренели и изјаву званичника једног синдиката који је оценио да су из социјалног програма у компанији избачени критеријуми који се односе на социјални положај радника, да су спискови технолошких вишкова прављени на основу коришћених боловања, па је отпуштено пуно самохраних мајки, удовица, чак жена које су жртве породичног насиља…У писаном одговору на упит дописника „Политике”, поводом ове ситуације, заменик директора компаније „Вали”, Радомир Вукајловић навео је да су критеријуми за формирање листе вишка запослених направљени на основу шестомесечног радног учинка код послодавца, што представља најобјективнији параметар за оцењивање у датој ситуацији. Ти критеријуми су, према његовим речима, јасно дефинисани у Програму решавања технолошког вишка, који је спроведен у складу са Законом о раду и на основу мишљења Националне службе за запошљавање.

У том смислу, из процеса оцењивања рада искључене су одређене категорије запослених које не могу и нису проглашене за технолошки вишак ‒ особе на породиљском и трудничком одсуству, родитељи одсутни због неге и посебне неге детета, као и особе са инвалидитетом, на које се не примењују општи услови запошљавања, саопштио је Вукајловић. И додао да Закон о раду не препознаје самохране родитеље као заштићене категорије, што је проблем који се мора системски решавати у блиској сарадњи са надлежним министарствима и партнерима у социјалном дијалогу.Заменик директора је потврдио да је радни однос престао за 138 радника, од тога 77 у Ваљеву и 61 у Лозници. Након спроведеног програма решавања технолошког вишка, фабрика има 1.570 радника и то 850 у Ваљеву и 720 у Лозници.

У осврту на оптужбе радница да су биле узнемираване на радном месту, Вукајловић истиче да никаквих пријава ни послодавцу ни надлежним државним органима по том основу није било док су раднице које се жале биле у радном односу. Он напомиње да компанија има активне процедуре у складу са релевантним законима који уређују радне односе, заштиту узбуњивача, заштите од злостављања на раду, са којима су запослени упознати, као и да постоје структуре које су задужене да у случају било какве званичне или незваничне сигнализације, истраже сваку спорну ситуацију и предузму одговарајуће мере.

„Вали”, са својим производним погонима у Ваљеву и Лозници у којима је у најуспешнијим периодима пословања било запослено и преко 2.000 радника, део је међународне индустријске групе „Голден леди”, основане у Италији, једног од светских лидера у дизајну, производњи и продаји женских чарапа и интимног рубља. Та компанија има фабрике у Италији, САД, Србији… „Вали” у Србији послује од 2001. године, а италијански гигант је у погоне у Ваљеву и Лозници у протекле две деценије инвестирао укупно преко 100 милиона евра.За опстанак на тржишту

Разлози за реализацију Програма решавања технолошког вишка леже у негативним кретањима на тржишту Руске Федерације и пандемији ковида 19, наводи Радомир Вукајловић. И додаје да је циљ програма да се обезбеди конкурентност на тржишту и тиме сачувају две фабрике у Србији.

‒ У наредном периоду имамо разлога да верујемо да неће бити даљих отпуштања ‒ поручио је Вукајловић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

1 Коментар

  1. Kako slatko laze drug direktor. Radnice u WC nisu imale dozvolu da idu u toku radnog vremena, to sto se tice uzbunjivaca. Drugo, nije 70 u Loznici nego preko 100, i to onih koji su medju prvima poceli da rade u fabrici. Trece istekao je zakup koji imaju ugovoren sa drzavom uzeli su zaradu koju su planirali i sad idu odavde. Objekat i zemljiste se prodaje drugom ulagacu. Srecno ko izdrzi. Srbija.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.