Ко је жандарм Вучко коме је претио Миљковић — Од савезника навијача до мете

0

(фото:НСПМ)

Високи официр жандармерије Ненад Вучковић био је један од најбољих другова Александра Станковића званог Сале Мутави, вође навијачке групе “Јањичари”, а његово име се опет нашло у жижи јавности након што је поменуо адвокат некадашњег заменика начелника СБПОК Дејана Папића. Адвокат Бранислав Тапушковић истакао је да је реч о човеку због кога је полиција саслушава Марка Миљковића, најближег сарадника Вељка Беливука.

Када су се појавили на јужној трибини навијачка група „Јањичари“ била је само још једна у мору завађених фракција Партизанових навијача који су били обезглављени после хапшења врхушке групе „Алкатраз“ због убиства француског навијача Бриса Татона у Београду. На челу „Јањичара“ био је Александар Станковић, звани Сале Мутави, он је предводио групу новопечених Гробара, који су раније били симпатизери других фудбалских клубова. Међу њима су били и Вељко Беливук и Марко Миљковић, вође озлоглашеног клана који је чинио монструозне злочине.

Поред неприкосновеног вође ове екипе, Александра Станковића, који је у то време већ био осуђиван због организовања криминалне групе и трговине наркотицима, стајао је, ни мање ни више, него полицајац – пуковник жандармерије Ненад Вучковић звани Вучко. Постоји много слика где су њих двојица заједно, насмејани, загрљени, у разговору, и то пријатељство засигурно нису ни крили.



Ускоро су ривалске групе схватили да са новим момцима нема шале, али и да је добро имати блиске пријатеље у полицији и на власти, јер оно што је дозвољено „Јањичарима“, други навијачи нису могли ни да помисле.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када би навијачи ривалских група улазили на трибине, полицајци би их претресали до голе коже и одузимали би им све што може бити коришћено у тучи. Када би улазили „Јањичари“, полицајци су имали сасвим други приступ. Овлаш би их погледали и пуштали их, а онда би на трибини „пуцале кости“, јер су Салетови момци уносили шта су хтели.

Прочитајте још:  Полицијски снимци Беливуку достављени из СБПОК-а

Ускоро је било јасно ко је преузео примат међу Гробарима, а убрзо су и трибине „деполитизоване“ – утихнуло је погрдно скандирање садашњем председнику Србије Александру Вучићу.

Ипак, идила није могла дуго да траје, јер је Станковић убијен 23. октобра 2016. године у Бачванској улици код Окружног затвора у Београду. Власт у навијачкој групи тада преузимају Вељко Беливук и Марко Миљковић. Ускоро је наступило и ребрендирају, те „Јањичари“ постају „Принципи“, а нови менаџмент криминалне организације има и нове, амбициозније планове.

Убиство Властимира Милошевића у центру Београда 2017. године, за које су били оптужени Вељко Беливук и Марко Миљковић, још више је погоршало већ нарушене односе. Наводно су Беливук и Миљковић изгубили и оно мало толеранције према Ненаду Вучковићу, јер су мислили да их је он „наместио“ – да је помогао њиховој идентификацији и хапшењу за убиство каратисте Властимира Милишевића.

Вође „Принципа“ су нашле боље спонзоре и суђење се завршило фијаском, докази, укључујући и Беливуков ДНК, отпадали су један по један, те су њих двојица на крају ослобођени услед недостатка доказа.

Беливукова и Миљковићева организација је јачала све више, број њихових жртава почео је да се гомила, па се наводно и Ненад Вучковић осетио угроженим. У једном тренутку, он је склоњен, или се склонио, из Београда, отишао је наводно у Рашку област, али то никада званично није потврђено.

Када су Беливук и екипа коначно похапшени могло се чути да су међу њиховим метама били и неки полицајци, а чуло се да је тај „неки полицајац“ управо њихов бивши саборац са трибине Ненад Вучковић.

Прочитајте још:  МАНДИЋ ПOДИГАО ЈАВНОСТ НА НОГЕ НА НОГЕ: Овај човек је шеф Вељка Беливука, а шамарао је и премијера Црне Горе!

Наводно су у телефонима неких од ухапшених пронађене фотографије пуковника жандармерије.

Сведочењем Горана Папића у петак у београдској Палати правде потврдило се да је Миљковић претио Вучковићу јер је управо због тога и приведен у просторије СБПОК-а и саслушаван. Миљковић је приведен у априлу 2020. али и пуштен, иако је више пута претио високом официру полиције, а том приликом враћен му је и блиндирани БМW. Очигледно је тада за полицију и власт један од вођа „Принципа“ био много важнији него живот једног пуковника жандармерије.

[table id=1 /]



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *