Пољска разматра затварање границе са Белорусијом

0

Пољска (Фото: Sputnik / Филип Климашевский)

Пољска не искључује могућност затварање границе са Белорусијом због мигрантске кризе, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки после састанка са естонском премијерком Кајом Калас у Талину.

„Размишљамо о корацима у смислу све озбиљнијих економских санкција, укључујући и затварање пољско-белоруске границе са стране Пољске“, прецизирао је Моравјецки.

Тренутно је Пољска затворила само један друмски гранични прелаз Кузница.


„Спремни смо да применимо овај корак ескалације, односно затварање других прелаза, затварање транзитних и трговинских могућности како бисмо извршили економски притисак на Лукашенков режим“, додао је он.

Истовремено, пољски премијер се нада да ће белоруске власти кризу решити слањем миграната кући.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Желимо да (председнику Белорусије Александру) Лукашенку дамо шансу да направи корак уназад и врати мигранте у њихове земље порекла. Прво смо затворили прелаз у Кузници“, додао је он.

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.

У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната из земаља Блиског истока и Африке на граници са Белорусијом и оптужују Минск за стварање мигрантске кризе. Минск демантује све оптужбе. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће спречавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.

Прочитајте још:  Лукашенко: Између мене и Јануковича је велика разлика

[table id=1 /]



Спутник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *