Фирма која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

1

Andrej Vučić Foto: N1

Фирма за коју је део опозицији раније тврдио да је у власништву брата председника Србије Андреја Вучића, “Асомакум”, обирисана је из Агенције за привредене регистре (АПР).

Према подацима АПР, “Асомакум” се налазио у принудној ликвидацији, док се као датум брисања из евиденције наводи 28. фебруар 2019. године. У октобру 2017. године покренут је поступак принудне ликвдације ове фирме, у трајању од 6 месеци, међутим, иста је остала на снази и наредних година.



На сајту АПР се наводи да је ова фирма, која је према пресуди Привредног суда основана фалсификованом личном картом брата председника Србије Андреја Вучића, у јулу 2017. остала без власника и директора, који су избрисани из евиденције.

О пословању брата председника Србије Андреја Вучића јавност је први пут сазнала 2014. године, кад се појавила информација да је “Асомакум” у његовом власништву. Истоворемено, опозиција је тврдила да поменута фирма, поред тога што је у власништву млађег Вучића, не послује у складу са законом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Foto: Printscreen APR
Foto: Printscreen APR

Како би се одбранили од оптужби о повезаности са поменутом фирмом, из владајуће Српске напредне странке су истицали да је Андреју Вучићу украден идентитет, односно да је злоупотребљена његова лична карта ради регистрације “Асомакума”.

Више од 21 месец није одржано ниједно суђење

Како је раније писао БИРН, више од 21 месеца није одржано рочиште у предмету Асомакум, Последњи пут, претрес је одложен због недоласка двојице окривљених.

Милан Машић и Сафет Пековић, двојица окривљених у случају „Асомакум“, нису се због здравствених проблема данас појавили на рочишту у Вишем суду у Београду. Машићев бранилац је суткињи Весни Божовић Милошевић приложио лекарски налаз, док је Пековићев адвокат рекао да је о болести свог клијента сазнао из усмене комуникације, као и да не поседује лекарски извештај о његовој болести, извештавао је БИРН.

Прочитајте још:  Хоће ли Абу Даби приземљити "Етихад" у Србији



Оптужницом је првобитно било обухваћено 18 особа. Они су ухапшени 2015. године и то након што је о фирми Асомакум на скупштинском заседању октобра 2014. јавно проговорио посланик Зоран Живковић, који је казао да је власник те фантомске фирме Андреј Вучић.

Александар Вучић демантовао је тада те тврдње, а убрзо након тога, чак четири и по године од оснивања, Андреј Вучић је поднео тужбу против Асомакума тражећи проглашење ништавности оснивачког акта пред Привредним судом у Београду.

Одлука о ништавости оснивачког акта Асомакума потврђена је одлуком Привредног апелационог суда фебруара 2016, у моменту када је већ вођена и истрага против поменутих 18 особа ухапшених 2015. Истрага је трајала две године. Прво припремно рочиште било је заказано за децембар 2017, а одлагано је чак пет пута. До данас више пута су одлагани и главни претреси, а последњи је одржан пре годину и девет месеци.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Фирма која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *