Протест ратара због несташице урее: Тракторима кроз 25 села до центра Пожаревца

1

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Пољопривредници окупљени у пожаревачком удружењу Стиг организоваће у четвртак, 25. новембра, протест упозорења због високе цене ђубрива, како би на време упозорили надлежне “на могућу катастрофалну ситуацију у пољопривреди у наредним месецима”, пише данас портал Агросмарт.

Како је Агросмарту потврђено у том удружењу, иначе чланици Националне асоцијације пољопривредника Србије (НАПС), протест је данас пријављен, а почиње у четрврак у девет часова, вожњом трактора кроз 25 села, до центра Пожаревца и до аутопута.

Повод за протест је „енормно висока цена урее“, али, како кажу незадовољни ратари, више негодују због несташице тог ђубрива.



„НПК ђубрива нисмо довољно бацили на јесен, а ако не бацимо ни азота, што је извесно, с обзиром на то да га нема и да је прескуп, биће катастрофа. Нећемо моћи да очекујемо принос пшенице већи од две-три тоне по хектару, а питање је каквог ће квалитета бити. Све ће се то одразити и на државу и све њене грађане јер пшенице неће бити а хлеб ће бити неквалитетан“, казао је пољопривредник Иван Вучковић за Агросмарт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додао је да те протесте пољопривредници организују како би апеловали на потенцијалан озбиљан проблем и како би влада Србије била свесна тога.

„Несташица је урее, а нагли раст цене изазван је растом цене гаса. Јасно нам је да је проблем глобалан и да се с тим суочавају и пољопривредници у другим земљама, али у другим земљама добијају субвенције од 300 или 400 евра по хектару па могу то да компензују а ми субвенције готово и да немамо“, објасно је Вучковић.

Прочитајте још:  Александар Кавчић: Родитељ се пита који ће уџбеник да купи свом детету. Бесплатно образовање је гарантовано Уставом



Према његовим речима, уреа је достигла „невероватних хиљаду евра по тони“ а инпути у ратарској производњи поскупели су 200 до 300 одсто у односу на сировину, што пољопривредници не могу да поднесу.

Вучковић је најавио да ће, уколико надлежни не реагују на протест упозорења, од недеље и друге чланице НАПС-а, свака за себе, организовати протесте све док се не укључе у решавање проблема.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Протест ратара због несташице урее: Тракторима кроз 25 села до центра Пожаревца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *