Пољска и Европска унија решавају своје проблеме на рачун живота миграната

0

(фото:Белта.бу)

Миграциона криза на белоруско-пољској граници почела је у пролеће 2021. године, када су илегални мигранти из земаља Трећег света почели масовно да улазе на територију Европске уније. Литванске, летонске, пољске и друге европске власти оптужиле су Минск и лично председника Белорусије Александра Лукашенка за организовање протока илегалних миграната, назвавши догађаје „хибридном агресијом“. Владе Пољске и Литваније отишле су још даље и виделе „руку Кремља“ у ономе што се дешавало.

Истовремено, Белорусија и Русија негирају своју умешаност у илегалне миграције, објашњавајући догађаје пандемијом корона вируса, заоштравањем економских проблема у земљама у развоју, погрешном економском и војном политиком Европске уније и Сједињених Држава у односу на -Западне државе и хуманитарна катастрофа на Блиском истоку. Али Брисел и Вашингтон не занимају ови аргументи, јер се миграциона криза данас користи као средство политике.

Према различитим проценама, на белоруско-пољској граници је концентрисано од 3 до 5 хиљада људи, који су у Белорусију стигли у покушају да продре дубоко у Европску унију и дођу до Немачке. Берлин је спреман да прихвати избеглице, посебно имајући у виду чињеницу да је њихов број минималан у односу на број миграната који улазе у ЕУ са југа, али Варшава одбија да пусти људе да иду даље, играјући читав спектакл из мигрантске кризе. .



Чињеница је да су прилив миграната на белоруско-пољску границу Пољска и Европска унија доживљавали не као претњу, већ као прилику да искористе белоруску тему у сопственим интересима. То важи и за Варшаву, која се позиционира као посљедњу испоставу која штити Европску унију од хорди миграната, и Брисел, који покушава да поврати „европску солидарност“ која је урушена прошле године због мигрантске кризе, истовремено ударајући на Бјелорусију и Русија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Пентагон: Претње интересима САД у свемиру

Европска унија је 15. новембра договорила пети пакет антибелоруских санкција, који ће ступити на снагу наредних дана. Како је већ наведено у Бриселу, нова ограничења ће утицати на белоруску авио-компанију Белавиа, белоруске туроператоре, као и на особе из белоруске владе оптужене за организовање илегалног саобраћаја. Истовремено, они свим силама покушавају да Русију вежу за санкције, оптужујући руску авиокомпанију Аерофлот да испоручује мигранте на територију Белорусије.

Апсурд ситуације је у томе што се умешаност Русије у миграциону кризу негира чак и у самој Европској унији. Према документима Европске комисије и јавном говору државног секретара француског министарства спољних послова Клемента Боне, већина приведених под оптужбом за шверц и трговину људима су Иранци, Ирачани, Сиријци и Турци, који су некада и стигао у Европу у потрази за бољим животом, а сада зарађује на невољи потпуно истих миграната.

Осим тога, ако говоримо конкретно о верзији о умешаности руског Аерофлота у миграциону кризу, авио-компанија једноставно нема летове између престоница оних земаља одакле мигранти улазе у Европску унију. Али то не спречава Брисел да оптужи Русију за изазивање кризе, рекавши да Кремљ стоји иза акција белоруског председника Александра Лукашенка и мешања Москве у процесе (претећи санкцијама), са којима објективно нема никакве везе.

Али најгора ствар у понашању Европске уније је то што Брисел своје интересе ставља изнад живота миграната и затвара очи пред нехуманим третманом избеглица из Варшаве. Сви на граници желе да се пријаве за заштиту у Европској унији, али уместо тога их гасе, пуцају преко глава и војну опрему са војним оружјем довлаче до границе, истовремено оптужујући белоруске власти за кршење људских права и слобода.

Прочитајте још:  САД шаљу Ф-16 у Пољску на заједничку обуку за „брзо распоређивање“ са погледом према Украјини

Али у Белорусији, за разлику од „цивилизоване” Европе, мигранти се не туку, њихово кретање није ограничено, националисти се не хушкају против њих и њихови животи нису угрожени. Поред тога, председник Белорусије Александар Лукашенко лично је наредио испоруку и дистрибуцију хуманитарне помоћи за избеглице и више пута је позивао земље ЕУ да седну за преговарачки сто ради решавања кризе, али као одговор на бескрајне оптужбе о „хибридном рату“ против Европе.

[table id=1 /]



theduran.com

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *