Адвокати најављују штрајк: “Банке од трошкова обраде зарадиле МИЛИЈАРДУ ЕВРА”

0

Foto: BIZLife

Чланица управног одбора Адвокатске коморе Београда Злата Рашевић истакла је данас да банке не могу да буду изнад закона, а да им допуна става Врховног касационог суда којом је прецизирано да банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита, управо то омогућава.

Она је на конференцији за новинаре Адвокатског протестног одбора навела да су на суду банке и грађани једнаки, а да се овим поступком покушава доказивање трошкова који су постојали или можда нису.

“Правним ставом је покушано да се банка доведе у положај да буде изнад правног промета, односно да не можете да тражите од банке да она докаже оно што вам је наплатила”, објаснила је Рашевић.



Адвокатица је истакла да је због оваквих поступака обустава рада адвоката све извеснија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рашевић је рекла да су делегати скупштине Адвокатске коморе Србије одбацили предлог да се обуставом рада тражи повлачење допуне става Врховног касационог суда о трошковима обраде банкарских кредита, иако је претходно убедљива већина тражила то на конференцији адвоката на којој је присуствовало њих 2.000.

“Након одлуке делегата да одбаце препоруку конференције адвоката, нама је преостало да обуставу рада почнемо из Београда. Нас адвокате ће та обустава највише болети, али рачунамо да за ово питање вреди одрећи се дела колача”, казала је Рашевић.



Одлука ВКС није у складу са Уставом и законом

Адвокат Мирослав Живковић рекао је да је од 2018. године је Врховни касациони суд заузео став да наплата обраде кредита није у складу са Уставом и законом, али да је заменик председника тог суда Драгиша Слијепшевић изменама и допунама избацио главни аргумент и главно претходно питање у овим споровима, а то је да ли су банкарски трошкови уопште стварни.

Прочитајте још:  Више од 70.000 запослених на универзитетима и колеџима придружиће се штрајковима у Великој Британији

“Он је то свео на постојање понуде. Понуда је предуговорна фаза и она мора да претходи било каквој радњи, она служи да упоредите понуду ваше банке са понудама других банака да одабере најбољу за вас. У више од 80 одсто предмета та понуда није ни присутна, банке је немају. Уколико је и имају оне су ту на дан потписивања уговора”, изјавио је Живковић.

Он је истакао да трошкови обраде кредита заправо и не постоје. Када би постојали, додао је он, банка би те трошкове најпре морала да књижи као минус, а да онда од клијента тражи накнаду како би била на нули.



“Банке су само од трошкова обраде кредита у претходне три године зарадиле око милијарду евра. То нису трошкови, већ нелегалан профит”, казао је Живковић.

Он је додао и да су банке сада почеле да фалсификују понуде, кривотворећи датуме на уговорима због чега су поднете и кривичне пријаве, истакавши да су судови до сада решили око 30.000 спорова везаних за трошкове обраде кредита, а да је у процедури још њих око 250.000.

Грађани редовно добијају парнице

Председник удружења потрошача Ефектива Дејан Гавриловић навео да је до пре десетак година преовлађивао став да су банке озбиљне институције које поштују закон и да се из тог разлога мало људи одлучивало да тужи банке.

“Онда су банке кренуле да незаконито мењају уговорене каматне стопе, да зарађују од манипулације курсном разликом, али и да одређују незаконите затезне камате”, нагласио је он.



Према његовим речима, грађани који су због ових ствари подносили тужбе против банака редовно су добијали пресуде на суду, а тај тренд је настављен и са споровима покренутим због трошкова обраде кредита, до допуне става Врховног касационог суда из септембра ове године.

Прочитајте још:  Водеће рафинерије нафте затворене због протеста у Француској

[table id=1 /]



БИЗЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *