Еколошка удружења: Рио Тинто жели да остане 100 година у Србији

0

Foto: Pixabay

Еколошка удружења “Коалиција за одрживо рударство” (КОРС) и “Заштитимо Јадар и Рађевину” тврде да интерна докумената Рио Тинто, до којих су дошли, показују да би експлоатација литијума у Србији могла да траје 97 година, иако та компанија тврди да ће тај посао трајати три деценије.

Додају да би, према тим документима, компанија од Пројекта Јадар годишње имати 2,8 милијарди долара нето добити, а да је за цео пројекат Рио Тинто најавио око две милијарде долара инвестиција, што значи да ће се инвестиција, када почне да се ради пуним капацитетима, отплатити за годину дана.

Удружења су због тога тражила повлачење измена Закона о експропријацији, као и недавно усвојених измена Закона о рударству и геолошким истраживањима.



Председник КОРС-а Звездан Калмар наводи да еколошке организације од марту указују на проблеме које доносе измене Закона о рударству, као и да су оне уско повезане са нављеним изменама Закона о експропријацији, због којих су данас протестовали грађани испред Народне скупштине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, удружења су “добила необјављена Рио Тинтова документа од људи запослених у тој компанији” која откривају нове детаље у вези са реализацијом Пројекта Јадар за експлоатацију литијума у околини Лознице.

Калмар тврди да Рио Тинто заправо не зна како ће да спроводи пројекат Јадар, као и да је компанији познато само да ће велика количина њених производа из рудника литијума да одлази у Европску унију.



“У Рио Тинту их иначе сврби их што не могу да изграде површински већ морају да граде подземни рудник”, што би експлоатацију руде учинило јефтинијом, оценио је Калмар.

Прочитајте још:  МИГРАНТИ ОПЉАЧКАЛИ МОНАХИЊЕ: Народне патроле ухватиле једнога (ВИДЕО)

Калмар је изнео и захтеве којима се тражи укидање Просторног плана Града Лознице који се односи на Рио Тинто, промене Закона о рударству и геолошким истраживањима,. Удружења траже и да се повуку најављене измене Закона о експропријацији.

Сматра и да су измене Просторног плана без неопходне основе “немају стратешку процену утицаја и нису у складу са регулативом”.

Према његовом мишљењу проглашење јавног интерерса не сме да важи за приватне и друге рударске пројекте.

“Србија клизи у правцу ауторитарног феудализма, прети нам апсолутна узурпација над телом човека и над имовином. било која имовина у Србији због самовоље носилаца власти може да буде угрожена, неко због јавног интереса може да буде истеран из стана”, додаје представник КОРС-а.



Калмар подсећа да је више пута мењан Закон о планирању и изградњи, као и да Закон о рударству дозвољава да истражна подручја могу да буду и на простору од 100 квадратних километара.

“Значи било којих 100 квадратних километара даје се некој страној компанији. Оне ће моћи да одузимају земљу за изградњу путева”, наглашава представник КОРС-а.

Међу компанијама за које се пишу такви закони, Калмар је поред Рио Тинта навео и компаније Зиђин и Гаспром. Додаје да се у стварности испуњава све оно о чему су говорили, односно да је Србија цела претворена у једно велико истражно поље рударских компанија.



Представница удружења Заштитимо Јадар и Рађевину Марија Алимпић изјавила је да је Рио Тинто 2014. године о рудном депозиту јадарита говорио као о свом приватном власништву, иако према важећим законима све оно што се налази под земљом припада држави.

Прочитајте још:  Односи између САД и Србије постају све бољи: председник Скупштине Србије

“Сада смо апсолутно сигурни да прво желе да почну да раде, па да успут поправљају. Имају проблем са сагоревањем дизела у руднику, не могу да смање присуство бора у води”, казала је Алимпић..

Према њеним речима, за концентрацију литијума у отпадним водама Рио Тинто не брине “јер Србија за то нема законску регулативу”.

Она каже да је компанија већ 2012. године знала да не може да уклони ризике у просецу пречишћавања воде, као и ризике које може да изазове плавни карактер реке Јадар.



Алимпић додаје да Рио Тинто у свом руднику планира да запосли свега 312 људи који би радили у сменама од 12 часова.

Представници два удружења кажу да нису против зелених агенди, али да су против “неолибералне политике која промовише девастацију животне средине, изговарајући се зеленим агендама преласка на чистија горива”.

Литијум, како оцењују, “свакако не спада у зелену агенду”, већ је хемикалија за складиштење енергије, којој су већ пронађене алтернативе.



Алимпић и Калмар су најавили да ће наставити са проучавањем добијених Рио Тинтових докумената, као и да ће их бесплатно поделити са јавношћу Србије “јер су их и они добили бесплатно од савесних људи”.

Рио Тинто је више пута наглашавао да ће приликом реализације свог пројекта Јадар поштовати све Законе Србије, као и да ће бити одговоран према животној средини.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *