„Готовина ће нестати“: Банка Енглеске разматра државну дигиталну валуту – бриткоин

0

REUTERS / Michaela Rehle

Прелазак на безготовинско друштво се убрзава, рекао је заменик гувернера Банке Енглеске Џон Кунлиф и позвао на увођење државне дигиталне валуте.

„Новац који је издала централна банка нестаје. Он више није у потпуности намењен за плаћања. Постоје у Лондону места где не можете да користите готовину“, рекао је Кунлиф у подкасту „Своп“, који је продукција међународног удружења за финансијске свопове и деривате.



Банка Енглеске саопштила је да је у оптицају 70 милијарди фунти у новчаницама, двоструко више него пре једне деценије. То укључује готовину у новчаницима грађана, благајнама радњи, банкама и банкоматима. Међутим, Банка Енглеске додаје да су „велике су ван земље и користе се за незаконите послове, у такозваној сивој економији“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Плаћање картицама је у Енглеској постало доминантно у односу на кеш још 2017. године. Последњих година, глобални тренд се креће ка безготовинском друштву, што се убрзало у пандемији вируса корона. Због страха од преноса вируса преко новца, многе радње заговарају плаћање картицама. Такође, Међународни монетарни фонд, Трезор САД, велике финансијске институције као што су Виза и Мастеркард, али и милијардер Бил Гејтс заговарају напуштање готовине и коришћење дигиталних валута, чему се сад придружила и Банка Енглеске, пише Спутњик интернешнел.

Банка Енглеске разматра да уведе државну дигиталну валуту, која је већ добила име „бриткоин“, а коментари заменика гувернера те институције долазе у тренутку експлозије на тржишту криптовалута, за које њихови заговорници наводе да су „децентрализоване“.

Прочитајте још:  Безвизни режим на украјински начин (видео)



„Психолошки, мислим да људи не разумеју новац који имају. Зашто би? Не разумеју ни струју, али је користе. Само желите да је користите и знате да је безбедна. Већина људи зна за долар, фунту или евро, то је за њих новац“, рекао је Џон Кунлиф и додао да би људи доживели стрес ако не би имали приступ готовини.

„Државни новац је најсигурнији, упркос ономе што заговорници криптовалута причају. Новац који издају централне банке је најсигурнији“, рекао је он.



Заменик енглеског гувернера предвиђа да ће готовина нестати и да је питање коју улогу „централне банке дигиталних валута“ могу да имају.

Енглески медији наводе како су Кунлифове изјаве део напора да се добије подршка политичара и јавности за увођење државних дигиталних валута.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *