Приватно обезбеђење константно ометало извештавање о Вијетнамцима

0

(фото:Н1

Било је крајње непријатно за извештавање, посебно када је компанија Линглонг ангажовала неко приватно обезбеђење које нас је спречавало да приђемо баракама у којима су били смештени радници из Вијетнама.

То каже за Данас новинарка ТВ Н1 Ксенија Павков, која већ данима детаљно извештава о томе како кинески послодавци у нашој земљи третирају Вијетнамце као робље. Истовремено, потпуно незаконито спречавали су новинаре из Србије да о свему томе обавесте јавност, али и надлежне инспекције и друге да реагују у складу са законима.

Захваљујући одважним новинаркама јавност је обавештена о томе да су радницима Вијетнамцима одузети пасоши, да су за шест, седам месеци добили само једну плату, а да су просторије у којима се одмарају и спавају више налик шталама него за смештај људи.



„Када је доведено приватно обезбеђење нисмо знали ко их је и зашто довео, нити зашто нам не дозвољавају да приђемо баракама које се налазе на територији под контролом Министарства пољопривреде. Данима смо покушавали да сазнамо нешто о том обезбеђењу, контактирали смо директора фирме тог обезбеђења, али одговор нисмо добили. И поред тога, мислим да је више него јасно ко их је ангажовао, јер, једини ко је могао да прође ту „барикаду“ од аутомобила и припадника обезбеђења били су кинески менаџери. Јасно нам је да их је ангажовала кинеска компанија“, каже Ксенија Павков.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она додаје да их је обезбеђење константно ометало у извештавању, а то су чинили и кинески менаџери. Каже да су на то већ били навикли, јер су слична ометања доживели и раније приликом извештавања са градилишта фабрике гума Линглонг.

Прочитајте још:  Линглонг: Нису обустављени радови на фабрици у Зрењанину, нити ће бити обустављени, потребно је ангажовати нове извођаче

Подсећа и да је тамо чак био постављен и знак да је снимање забрањено, али је уклоњен, јер је било јасно да за тако нешто није било основа.

Највећи инцидент догодио се једно вече приликом враћања са извештавања када их је возилом блокирао непознати мушкарац Кинез.

„Било је нешто после 19 часова, цео дан смо извештавали о ситуацији у којој су били вијетнамски радници. То је један неосветљен узани путељак на излазу из Индустријске зоне који води ка магистралном путу Београд-Зрењанин. Видела сам да нас он снима и фотографише и упадљиво гледа у нас. Били смо шокирани, колега сниматељи ја седели смо у аутомобилу, а он је неког звао. Било је врло непријатно, јер нисмо знали да ли зове подршку или да добије инструкције шта даље да ради. Стално нас је гледао и био је врло љутит, а рекла бих и претећег израза лица. Када је завршио разговор, фотографисао је наше таблице и отишао“, сведочи Ксенија.

Пријавили су случај Радној групи за безбедност новинара, реаговао је и НУНС. Али даље реакције надлежних није било.

После неколико дана тај исти мушкарац насилничком вожњом, наглим кочењем и препречавањем покушао је да застраши новинарке Сању Кљајић из Дојче велеа и Ивану Гордић из Воица када су у недељу извештавале о пресељењу последње групе радника из барака у хотел Ечка.

„Виђали смо га и раније. Он је покушавао колегиницу Гордић да спречи да га сними. Изгледа да је он неки менаџер који је испред кинеске компаније задужен да заводи ред, али му очигледно није објашњено шта сме да ради. А ради шта хоће“, каже Ксенија Павков.

Прочитајте још:  Србији не прети опасност од поплава

Непријатности које су доживеле неће их, каже она, спречити да наставе новинарски посао и извештавају о томе шта се дешава око фабрике гума Линглонга, као и зашто их кинеска компанија омета у послу. Ко и шта крије од јавности. Истина, показало се и овом приликом, не може да се заустави и сакрије.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *