Тома Мона отворио градилиште у КГ, машине радиле. Тома отишао, отишле и машине

1

Tomislav Momirović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Сви национални медији прошле недеље пренели су вест да је у Крагујевцу почела изградња најмодерније канализације. Градилиште у насељу Белошевац лично су отворили министар грађевинарства Томислав Момировић и амбасадорка Кине Чен Бо. Међутиим, мештани за Нова.рс кажу да су одмах по њиховом одласку, отишле и грађевинске машине и да се не назире почетак радова.

„Нису стигли ни да се врате у Београд, а машине су већ склоњене“, рекао је нашем порталу један од мештана насеља Белошевац, кога је вест о изградњи канализације обрадовала, јер цео крај деценијама користи септичке јаме.

На месту где је „отворено градилиште“ сад су остале бетонске цеви и инфо табла на којој је као датум почетка радова уписан 19. новембар. А тог дана, слика у насељу без канализације, које се налази на само четири километра од центра, била је потпуно другачија.



„Капиталне инвестиције, улагање у екологију, најмодернија технологија, милиони евра, поуздан извођач радова…“, прштале су изјаве званичника пред телевизијским камерама и бројним новинарским екипама на свечаном почетку радова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како би изјаве биле што уверљивије, у позадини су биле паркиране грађевинске машине око којих су шетали радници у флуоресентним прслуцима. Међу званичницима који су отворили радове смењивале су се помпезне и бомбастичне изјаве о напретку који ће имати мештани.



Министар Томислав Момировић најавио је еколошке услове као у земљама развијене Европе. Амбасадорка Чен Бо похвалила кинеску фирму која изводи радове и захвалила министру на ‘‘поверењу у кинеске компаније‘‘, а градоначелник Никола Дашић, прагматично изјавио да је првих 40 километара канализације већ испројектовано.

Прочитајте још:  Пукле машине у Колубари, тек ће бити проблема с угљем!

Комплетан перформанс који је тога дана изведен пред мештанима и новинарима подсетио је на бројне сценографије које виђамо у финишу предизборне кампање, иако је до избора остало још пет месеци.

Мештани негодују, разочарани су, сумњају да су обманити, али чини се и да задржавају мало наде, па не желе да говоре јавно. Како кажу, не би волели да се‘‘власт предомисли, па да изградњу канализације започне у неком другом насељу‘‘.



Љубомир објашњава да сви у том делу града деценијама користе септичке јаме, а у канализацији су видели коначно решење проблеме са честим изливањем отпадних вода.

„Ако су већ били и сликали се, онда ће ваљда и да врате машине“, додао је у пролазу овај мештанин.

Једна од ретких која је пристала да се фотографише и прокоментарише најављене радове је Милена Зорбас. Она је изразила сумњу да ће канализација стићи до свих кућа.



„Ја живим у споредној улици, а овде је како видите брдо. Не знам како су замислили да копају, мораће преко њива. Многи су извели септичке јаме у поток и то нас све загађује“, забринута ј она.

Млађи мештанин сумња да ће се радови одуговлачити и да је наводни почетак био само пропаганда.

„Ако је овако почело, ко зна када ће да заврше. Једва смо се изборили за асфалт који смо добили пре неколико година, а сада када то раскопају, питање је да ли ће да врате како је било, а ми ћемо поново да газимо блато“, каже он.



А шта је све обећано?

Званична делегација која је отворила градилиште обећала је реконструкцију постојеће и изградњу нове канализације у дужини од 360 километара. За ову, како су рекли, модерну канализациону инфраструктуру која подразумева и два постројења за пречишћавање отпадних вода, биће уложено 190 милиона евра.

Прочитајте још:  Тома Мона: "Отворени Балкан" најбољи пројекат у последњих 30 година

Само пет дана од тих обећања, нико од учесника помпезног отварања градилишта, за наш портал није дао конкретан одговор, због чега радови нису почели.



У Градској управи у Крагујевцу, кратко нам је речено да је ‘‘Град испунио свој део обавеза, урадио КТ планове и пројекат‘‘ и за даље одговоре упутили нас на извођаче, односно кинеску компанију ЦРБ (Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион). Ни у тој компанији нису били много речити. У одговору на наш мејл, кратко су написали „да све иде својим током“, те да прате иструкције својих послодаваца из Министарства грађевинарства, укључујући и сарадњу с медијима.

Конкретна питања о радовима, послали смо и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на чијој званчиној страници је ударна вест управо о почетку радова у крагујевачком насељу Белошевац, али до објављивања овог текста нисмо добили одговоре.

Чини се да министар Момировић, у своју бележницу може да дода још један ‘‘пенал‘‘.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Тома Мона отворио градилиште у КГ, машине радиле. Тома отишао, отишле и машине

  1. После,”Верка jajaре”и ГРОБАРСКО-ТРАВАРСКЕ” (назовимо их породицом-поганом)….поjави се”Лизач АВ-памперса и командуjе”СРЦОМ ШУМАДИJЕ”.
    СИРИJА НАМ JE НА ПРАГУ……ШУМАДИНЦУ-СРБИНЕ……..АМИН.!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *