Учесници протеста: Ако буду потписали законе, блокираћемо аутопутеве и Србију

1

„Србија не сме да постане држава где се плодна земља и пијаћа вода уништавају зарад копања литијума и бора“, навела је додајући да ако неко прича о бољитку и електричним аутомобила, треба да зна да се струја прави на угаљ, који загађује.

Izvor: Vesna Lalić/Nova.rs

Испред Председништва Србије почео је протест поводом предлога Закона о референдуму и иницијативи, као и Закона о експропријацији, али и против доласка компаније Рио Тинто и уништавања Макиша. Уколико донесу ова два закона, позваћемо грађане на блокаду упозорења – блокираћемо на сат времена аутопутеве у Србији, уколико председник Републике буде потписао те законе, блокираћемо аутопутеве, блокираћемо целу Србију, тражићемо да Србија стане, рекао је на скупу Саво Манојловић из иницијативе Крени-промени. Он је рекао да ово неће бити празно обећање, јер не говоре ово да би се појављивали, наглашавајући – “ми нисмо политичари, не интересују нас избори”. Неке ће можда ухапсити, али никада нас неће све зауставити, поручио је.

Улица краља Милана је затворена.

Сава Манојловић из иницијативе Крени-промени каже да су дошли да покажу снагу грађана.



Обраћајући се окупљенима рекао је да Србија није колонија нити афричко племе, и да ће све који буду подржавали Рио Тинто сматрати сарадником окупатора. „Не интересују нас интереси било чијих компанија, не интересују нас амерички интереси, руски, кинески, интереси ЕУ. Овде ће се прво водити рачуна о интересима Републике Србије и свих њених грађана“, навео је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Узмите кључеве, ти кључеви су симбол наших домова, можда држите кључеве родитељског дома, можда кућа ваших бака и дека, новим законом о експропријацији, моћи ће да одузимају људима домове, рекао је Манојловић, док су сви звецкали кључевима, звиждали и негодовали.

„Закон о експропријацији и законон о референдуму и иницијативи писани су за Рио Тинто. Први на удару наћи ће се становници Јадра, али оно што се тамо буде дешавало, десиће се било ком становнику Србије… Уколико се налазите на интересној страни компанија, одузимаће дедовину“, рекао је, а од окупљених се чуло „не дамо Србију“.

Он је рекао да су данас на правој страни и да раде све и због предака али и због будућих генерација.

Прочитајте још:  Црна Гора ће покренути распад Северноатлантске алијансе



Ступљанин: Наша земља није на продају

Глумица Јелена Ступљанин је рекла да су ту да бране оно што је наше. „Данас, кад се већина света окреће очувању природе, код нас се води борба против интереса страних компанија које желе да експлоатишу и униште нашу предивну домовину“, рекла је она, подсећајући колико је Србија лепа џава. Када бисмо сви мало радили на томе, била би најлепша на свету, додала је.

„Србија не сме да постане држава где се плодна земља и пијаћа вода уништавају зарад копања литијума и бора“, навела је додајући да ако неко прича о бољитку и електричним аутомобила, треба да зна да се струја прави на угаљ, који загађује.



Земља ће бити опустошена, вода на Макишу ће вода бити затрована и ни ове зиме ништа неће бити урађено по питању загађености ваздуха, рекла је, додајући – „и то све зарад похлепе и интереса оних који нигде у Европи нису добродошли“.

„Хоћемо чисту пијаћу воду, наше Уставно право је да имамо чист ваздух, наша земља није на продају, Рио Тинто и сви слични њима, марш из Србије“, поручила је.



Пољопривредник: Не желим да останем без њиве и куће

Драган Кљајић, пољопривредник поручио је окупљенима да не жели да остане једног јутра, без своје њиве и без своје куће да се једно јутро пробуди и да уместо његове њиве ту буде јаловина или стовариште отпада. Желим да обрађујем земљу и храним овај народ, поручио је он.

„Претходних година, власт ове земље, Александар Вучић, продали су и разделили државну земљу али није доста. Сада желе да и приватну имовину да узму од сељака“, каже пољопривредник.

Прочитајте још:  Теретњаци уништавају прометну саобраћајницу у Остружници

„Не желим да радим у Лиглонгу и Рио Тинту, желим да обрађујем своју земљу. Нећу да будуем роб у сопственој земљи већ поносни спрски сељак у својој земљи“, каже.



Манојловић: Закон о експропријацији апсолутно није у складу с Уставом

Коментаришући изјаву председника да су обе измене закона у складу са Уставом, Манојловић је пре протеста рекао за Н1 да закон о експропријацији апсолутно није у складу са Уставом, а да је измена Закона о референдуму и иницијативи заправо закон који „отима сувереност од грађана и додељује их га политичким странкама и богатим појединцима.”

„Тај исти председник је био, колико јуче, највреднији „радник“ Рио Тинта и њихов лобиста, да бисмо видели на конференцији данас, након што је видео видело неколико милиона људи, након што су Филип Карађорђевић и разни људи – глумци, Иван Ивановић и сви остали људи који су борбу против Рио тинта подржали, ипак променио став и рекао како ће питати народ и сачекати студију изводљивости, иако је до јуче говорио да је то практично готова ствар“, каже Манојловић.



Испред председништва су, како је рекао, јер знају да одлуку доноси председник Србије и да посланици нису независни, а да они не би за то гласали – да гласају по сопственој савести.

Он је истакао да је премијерка Ана Брнабић рекла неистину јуче, да је нетачно је да је Рио тинто купио сву земљу која му је потребна. Од 600 хектара који су му потребни, продато је само 140 хектара, навео је Манојловић. Он каже да остали не желе да продају, и они овим законом власти желе да спроведу отимачину, навео је.

Прочитајте још:  Еврофанатици закмечали: Изгубићемо безвизни режим са ЕУ!

Прочитајте још: 


Они су предали 68.000 потписа Народној скупштини, а петицију против Рио тинта је потписало више од 200.000 људи.

Манојловић је рекао да ће кренути у протестну шетњу до Владе, а да ће се вечерашњи скуп завршити код Скупштине Србије.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Учесници протеста: Ако буду потписали законе, блокираћемо аутопутеве и Србију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *