Због страха од вируса корона дијабетичари не иду на контроле

0
(Фото Pixabay)

Док чекају да РФЗО стави на позитивну листу иновативну терапију за регулисање нивоа шећера у крви, оболели од дијабетеса подсећају да им недостају сензори и довољан број трака за мерење шећера

У Србији живи око 770.000 људи оболелих од дијабетеса, а процене су да њих 330.000 уопште не зна да има ову болест. Епидемија вируса корона, у којој су управо они означени као ризична категорија, додатно је отежала положај дијабетичара. Због страха од заразе многи су одложили контролне прегледе, а суочени су и са недостатком ендокринолога. Ту су и даље невоље с којима су се сусрели и пре епидемије.– Имамо обећање Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) да ће ставити на позитивну листу иновативну терапију која регулише ниво шећера у крви, тако да се надамо да ће овај наш апел ускоро да се испуни. Такође, проблем је и недовољно тракица за мерење нивоа шећера у крви. Млађи од 18 година и труднице имају право на 150, а месечно је за редовну контролу потребно око 200 тракица. Они старији од 18 година, без обзира на то да ли примају једну или три дозе инсулина, имају право само на 50 трака. То није довољно и пацијенти онда морају да докупљују, а једна кутија у којој је 50 комада кошта од 2.150 до 2.800 динара. Наравно, траке нису једини трошак који имају оболели од дијабетеса, често се заборавља да је њихова исхрана специфична и самим тим скупља – објашњава Бојана Марковић, председница удружења „Плави круг”.

Наша саговорница скреће пажњу на још један недостатак – сензорa за мерење шећера у крви. За сада право на њих о трошку РФЗО-а имају само они болесници који користе инсулинску пумпу и деца с нестабилним нивоом шећера.– То је начин да људи виде какав им је шећер током целог дана. Какав је док спавају, а какав током рада, да ли им одговара начин исхране… Једноставно, то је увид о стању током 24 сата. Било би врло значајно и ми се боримо да оболели од дијабетеса типа 1 могу да добију овај апарат – појашњава Бојана Марковић.

Колико је дијабетес честа болест показују и бројке – ове године у свету дијабетес је однео 6,7 милиона живота, а у последњих 15 година проузроковао је најмање 966 милијарди долара здравствених трошкова.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.