Губиташ купио имовину ИМТ-а за 70 милиона евра, новац позајмио од АИК банке

1

Давор Мацура такође је и заступник и стварни власник Удружења мењача Србије и Београда, председник је Управног одбора Алта банке и индиректни власник Даница парка. Раније је био власник и директор предузећа Кенгур Ресорт.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

АБЛ Солвент, предузеће које је за 8,3 милијарди динара, што је око 70,6 милиона евра, купило пословни комплекс ИМТ-а на Новом Београду, завршило је пословну 2020. годину са губитком од 14,4 милиона динара, пише данас војвођански портал Воице.

„У случају да фирма АЛБ Солвент, односно Давор Мацура, не врате дуговање, власник комплекса ИМТ-а постала би Костићева АИК банка, на тај начин што би по основу уговора о залози стекла 100 одсто удела у фирми АБЛ Солвент која је приватизовала ИМТ“, пише Воице (воице.орг.рс).

Мацура се, показало је истраживање Воице-а, за куповину комплекса ИМТ-а, задужио за седам милијарди динара код АИК банке, која је у власништву бизнисмена Миодрага Костића.



У чланку се наводи да су се пословни приходи АБЛ Солвента смањили су се 99,73 одсто у прошлој години у односу на 2019. и износили су свега 182.000 динара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предузеће које је постало власник имовине некадашње светски признате фабрике машина и трактора има пет запослених, а претежна делатност му је „остале непоменуте финансијске услуге“, пише Воице.

АБЛ Солвент основан је 2012. године и мењао је власничку структуру често у последњих годину дана.



Садашњи власник Давор Мацура преузео га је пре непуних месец и по дана, 14. октобра, и већ је успео да из стечаја купи имовину некадашњег гиганта – Индустрије машина и трактора, навео је Воице.

Додаје се да је реч о бизнисмену који је власник или директор у девет правних лица, међу којима је Алта пеј група (Алта Паy Гроуп), односно Алта банка Београд.

Прочитајте још:  Мештани Паковраћа протестовали због имовине која им се одузима на траси будућег ауто-пута

Прочитај још: 


Јавно надметање за имовину ИМТ-а одржано је 22. новембра, а 19. новембра АИК банка је поднела АПР-у пријаву за упис заложног права.



Залога се односила на стечајну масу ИМТ-а, као и на целокупан Мацурин удео у фирми која је приватизовала ИМТ. Како се наводи у подацима о залози, дан доспелости потраживања је 25. децембар ове године, прецизирао је Воице.

У стечајној маси ИМТ-а, у улици Земунска 26 на Новом Београду, налазио се комплекс који обухвата парцелу од 357.993 квадратних метара и више десетина објеката. АБЛ Солвент га је купио по почетној цени од 8,3 милијарде динара, а депозит је износио 3,3 милијарде динара.

Према плану детаљне регулације, који је Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Београда прошлог месеца ставио на јавни увид, на парцелама на којима је, поред других фабрика, био и ИМТ, предвиђена је градња стамбено-пословног комплекса од више од 5.000 станова и око 150.000 квадрата комерцијалног садржаја.



„То атрактивно земљиште по многима било је пресудно у решавању питања даљег пословања ИМТ-а, чувене фабрике која је пред деведесете године прошлог века производила 45.000 трактора и 35.000 прикључних машина, између осталог и америчког ‘фергусона’. Инвеститори који исказивали заинтересованост за већ руиниран ИМТ заправо су меркали његову имовину, то јест вредан плац“, пише Воице.

Давор Мацура такође је и заступник и стварни власник Удружења мењача Србије и Београда, председник је Управног одбора Алта банке и индиректни власник Даница парка. Раније је био власник и директор предузећа Кенгур Ресорт.

„Међу овим предузећима мало које има добре пословне показатеље“, наводи Воице.

Прочитајте још:  Пореска управа Црне Горе: Наплатићемо дуг СПЦ, са рачуна или од имовине

[table id=1 /]



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Губиташ купио имовину ИМТ-а за 70 милиона евра, новац позајмио од АИК банке

  1. Бескрајан низ: неправди, лажи,
    отимачине, убистава, малтретирања,
    издаје, потказивања, …
    У разбојничку пећину.
    Ето у шта се претвори ова лепа
    држава, са некад добрим Народом
    Светога Саве!

    Да ли уопште Ико у власти мисли
    на сутра и своју децу? Дал ми
    мислимо на своју децу? Да ли се
    неко нада да ће Добри Бог у бескрај
    да жмури над сиротињским и
    праведничким сузама?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *