Словеначки имунолог: Вакцинисани мање заштићени против омикрона него они који су прележали ковид

0

Izvor: Shutterstock

Они који су се вакцинисали против ковида-19 биће мање заштићени против нове омикрон варијанте коронавируса од оних који су се заразили и прележали ковид, процена је познатог словеначког имунолога Алојза Ихана.

„Вакцинисани добијају углавном антитела која су јако осетљива на нове варијанте, из чега следи да они на мутирани вирус имају мању отпорност“, казао је Ихан у разговору за словеначку телевизију, додавши да за разлику од њих оне који су прележали неку од ранијих варијанти ковида штити и станични имунитет који се на тај начин развије у њиховом организму.

„Они који су ковид-19 преболели уз антитела развију и станични имунитет, зато није вероватно да ће њихов имуни одговор бити слабији него за пређашње варијанте, па они због новог соја не морају бити толико забринути“, казао је Ихан.



Додао је да омикрон варијанта има необичну комбинацију промена структуре вируса, што указује да се је она развијала кроз дужи временски период „на имунокомпромитованој особи“.

Што се тиче све већег броја држава које затварају границе у покушају да спрече унос нове омикрон варијанте из иностранства, Ихан је казао да је реч о „рефлексној реакцији“ јер се тако реаговало и у случајевима појаве неких ранијих сојева, премда се у неким случајевима касније показало да то није било потребно.


Прочитајте још: 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ТРЕЋА ЖРТВА KОРОНЕ У СРБИЈИ! Вучић: Почиње KИНЕСKИ МОДЕЛ борбе - масовно тестирање почиње за 48 сати!

„Тек ћемо накнадно моћи рећи јесу ли мере које се сада предузимају биле потребне или не, али је код оваквог епидемиолошког стања боље бити опрезан и мере доносити унапред него прекасно“, казао је Ихан.



Нова омикрон варијанта вируса у Словенији још није откривена, а референтни лабораторији који секвенционирају узорке тврде да ће бити откривена правовремено, како би се предузеле потребне мере.

За сада епидемиолози препоручују свима онима који након повратка из иностранства осете слабост и симптоме заразе да се одмах јаве лекару и што пре тестирају.

Светска здравствена организација (WХО) поручила је како ће се омикрон варијанта ковида-19 вероватно проширити и да представља „врло високи“ глобални ризик те је саветовала 194 чланице да убрзају вакцинисање високоприоритетних група и „осигурају планове за ублажавање последица“ како би се одржале нужне здравствене услуге.


[table id=1 /]


ПРАТИТЕ НАС НА МРЕЖАМА

ТЕЛЕГРАМ       ТВИТЕР         ФЕЈСБУК


 



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *