Студија Рударског факултета открива: Рио Тинто ће нас уништавати до краја века

Студија Рударског факултета открива: Рио Тинто ће нас уништавати до краја века

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Редакција „Нове“ имала је увид у „Студију изводљивости подземне експлоатације лежишта литијума и бора јадар“ коју је за „Рио Сава Еxплоратион“ (Рио Тинто), потписало неколико професора са Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, а завршена је 2020. године. Планови за рад рудника Јадар који су обрађени у овој Студији, односе се на период до 2087. године, до када ће бити експлоатисана руда.

Познато је да рударске активности проузрокују деградацију терена, контаминацију земљишта, воде и ваздуха прашином и гасовима, што нећете пронаћи нигде у овој Студији, која броји више од 600 страна, а само је стотинак посвећено заштити животне средине.

Наиме, радови у планираном руднику Јадар ће се, према Студији, одвијати на различитим локацијама у наредних неколико деценија.„У првом делу рада рудника (до 2059. године) годишњи капацитет транспорта ће се кретати од максималног нивоа од око 2,2 милиона тона до око 1,5 милиона тона ровне руде и јаловине, да би се затим у периоду од 2060. до 2067. смањивао и стабилизовао на мање од 500.000 тона годишње, током последњих 20 година рада рудника (2067-2087.). У сврху израде студије изводљивости усваја се капацитет од 2.200.000 тона годишње. Просечна производња у руднику литијума и бора Јадар је 1.600.000 тона, са укупним обимом откопавања од 2.200.000 тона, укључујући и јаловину. На основу претходних прорачуна и података у овом поглављу, планирано је да извозни систем са скиповима ради 335 дана годишње и 20 сати дневно. Поред овога, планирано је да се рад одвија у 3 смене“, наводи се у овој Студији.

Мора се нагласити да загађење животне средине настаје већ у процесу геолошких истраживања и припреме за отварање рудника.


[table id=1 /]


ПРАТИТЕ НАС НА МРЕЖАМА

ТЕЛЕГРАМ       ТВИТЕР         ФЕЈСБУК


Прочитајте још: 
Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета