Радници поднели пријаву против директора: Не плаћа нас, малтретира и исцрпљује

0

Foto: printscreen/N1

Више од двадесет радника некадашње фирме “Wелтеx” Д.О.О.Чачак поднеле су кривичну пријаву против власника тог предузећа Ивана Савића, због, како кажу, неисплаћених зарада, присвајања докумената и психичког терора који су трпеле од њега. Према речима Каролине Стеванић, она је у том предузећу била запослена непуних десет година и до пре пар месеци није ни слутила да ће остати без парчета хлеба.

„Када је „Wелтеx“ ушао у проблеме производни део није имао потребу за нама и директор је захтевао да потпишемо уговоре о технолошким вишковима. Неки су то урадили, а неки не. Ја сам хтела да радим, јер издржавам породицу, морала сам да потпишем уговор о раду са том новооснованом фирмом „Текxwелт“ . Ништа се није променило, осим на папиру, а ја сам остала на радном месту шивача. Али то је био само почетак наших мука“, прича нам она.

Након свега три месеца, негде у августу, послодавац им, како тврди наша саговорница, нуди могућност о споразимном раскиду радног односа како би „опрао себе“ и отвара треће предузеће на име своје рођене сестре „Wелтех модепродуктион“.



„Постојала је солуција и ту да нас преместе, а дванаесторо радника је одбило то. Држао нас је на плаћеном одсуству у септебру и октобру, јер је, наводно требало да се почне са радом почетком новембра месеца, али, наравно, ништа од тога“, огорчено наводи. Тек накнадно им, наставља своју исповест Каролина, шаље решења о плаћеном одсуству у коме стоји да оно ступа на снагу 1.9. текуће године и траје до 45 дана.

Прочитајте још:  Одзвонило Душану Бајатовићу? Расписан конкурс за директора Србијагаса

„Ми се на посао јављамо 1. октобра и уместо да почнемо са радом добијамо нови документ о прекиду истог јер нема производње. Када смо отишле 19. новембра уручено нам је треће решење о продужетку одсуства до даљњег“, испричала нам је Стеванић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос томе што су биле на одсуству и по решењу имале право на 65 % новчане накнаде, радницама ни један једини динар није исплаћен због чега су поднеле кривичну пријаву против њега, а претходно се консултовале са инспекцијом рада.



„Такође, велики проблем представља чињеница да он држи наша документа и налазимо се у ћорсокаку. Чак нам је једном приликом, када смо само тражиле наша права залупио врата пред носом и рекао – тужите ме, не можете ми ништа“, каже Каролина и понавља да послодавац покушава да их се реши на најбезболнији начин по њега самог.

Према речима Стеванићеве, прошле године, када је коронавирус био у пуном јеку до децембра су у првој фирми радиле пуним капацитетима.

„Међутим, последњег месеца лане око 80% радника је оболело од ковида и било на боловању. Он је добијао помоћ од државе и баш га брига за нас обичне људе. Чак је и канцеларијске раднике послао на Завод и према мојим сазнањима, вратиће их на радна места“, скоро кроз сузе прича Каролина.

„Исцрпљује нас до границе егзистенције па смо нас 23 жене поднеле кривичну пријаву против њега и тужиле га за новчану накнаду која нам по закону припада. Где сам била скоро десет година и шта сам радила. Ово је страшно и нехумано што нам се догађа“, наставља своју исповест.

Прочитајте још:  Грчић награђен: Добија функцију директора?!



Оно што је изузетно интересантно је да блокада рачуна другоотворене фирме износи од 4. 10 текуће године милион евра, а трећеотворено предузеће „Wелтеx модепродуктион“ Д.О.О има почетни капитал од десет милиона динара, закључује Стеванић за Нова.рс.

Да се ради о класичној превари радника тврди и њен адвокат Милан Миња Станојевић. Он каже да је шокиран чињеницом да, поред тога што је власник Иван Савић незаконито поступио према радницима, додатно их је иритирао фотографијама на друштвеним мрежама.

„То вам је напредњачка банда, избацује слике из Мексика са одмора, а оставио је на десетине гладних уста. Ја заступам Каролину и изборићу се да им се исплате накнаде по закону“, каже он за Нова.рс.



Наш портал је покушао да добије одговоре на питања шта ће бити са радницама које су ивици издржљивости и од директора предузећа, али нам је у фирми речено да је на састанку.

„Упозната сам са целом ситуацијом, прве две фирме су у блокади, надам се да ће вам се Савић јавити“, љубазно нам је казала жена која се јавила на телефон. Међутим, до закључења текста, директор се није оглашавао за Нова.рс.

Иначе прва фирма „Wелтеx“ је основана 12. 12. 2007. године чији је законски заступник Иван Савић и према подацима из АПР још увек није угашена. Такође, у Агенцији за привредне регистре стоји да је власница трећеоснованог предузећа „Wелтеx модепродуктион“ Виолета Гавриловић, оно је са радом почело 4.8. текуће године и има уписан капитал у износу од 10 милиона динара, што потврђује причу наших саговорника.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *