Нинић: И хулигани и полиција имају исти ланац команде, а то је СНС

0

Foto: Dosta je bilo

Адвокат Иван Нинић оцењује за наш лист да је ситуација у којој батинаши са шипкама, моткама и чекићима излазе из службених „Шкода“ и обрачунавају се са голоруким грађанима, прилично алармантна и несвакидашња, чак и за наше политичке и друштвене прилике.

– Да је правни поредак једнак за све, као што није, сви до једног су морали да буду хапшени и идентификовани. Потом би јавни тужилац донео одлуке и дао инструкције полицији да ли да поднесе прекршајне или кривичне пријаве. Тако би и јавност у судском поступку сазнала све њихове биографске податке, ранију осуђиваност, где и шта раде, за кога раде и ко их плаћа да бију своје суграђане. Према видео записима које смо могли да видимо на друштвеним мрежама, ту свакако има елемената кривичног дела Насилничко понашање из чл. 344. Кривичног закона – наглашава Нинић.



Он појашњава да је насиље вршено од стране групе лица, према већем броју лица, чије спокојство је значајно било угрожено, да је дошло до тежег ремећења јавног реда и мира, а било је и грађана који су задобили телесне повреде.

– За ово дело је запрећена казна од шест месеци до пет година, па зато није јасно како може полиција да добије команду да се повуче и да не реагује? То би захтевало озбиљну истрагу од стране унутрашње контроле у МУП, али и надзор од стране Заштитника грађана, а потом и кривичне пријаве против свих у ланцу команде који су таква наређења издали и на теретну спроводили. Једина олакшавајућа околност и за полицију и за СНС је чињеница да тог дана нико није изгубио живот или остао трајни инвалид, али то не може бити разлог за аболицију одговорних и заташаквање кривичног дела – истиче Нинић.

Прочитајте још:  ОЧАЈНИЧКИ ПОКУШАЈ СНС-А ДА ЗАУСТАВЕ МУЊЕВИТИ РАСТ РЕЈТИНГА ЗАВЕТНИКА



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, кључни проблем је у томе што је годинама у полицији нарушен принцип субординације као основни принцип на коме би структурно полиција требало да почива.

– Нису дешавања у Шапцу никакав изузетак, већ је то постало правило у сличним ситуацијама. И хулигани и полиција имају исти ланац команде, а то је управо СНС, одакле се све на теретну диригује. Томе посебно доприносе начелници полицијских управа који имају име и презиме и који су на тим позицијама зато што су бескичмењаци, али и зато што су уцењени, компромитовани и у нормалном систему сви би били похапшени и процесуирани. И они као такви су пристали да буду оруђе у рукама, прво министра полиције, а потом и локланих напредњака и њихових батинашких фаланги које су им добро познате – сматра Нинић.



Он додаје да је председник државе, као председик СНС, директно заинтересован да нико од батинаша из црних „Шкода“ не буде кривично процесуиран.

– Вучић има и додатну обавезу да им се реваншира и за допринос у смени Небојше Зеленовића, јер је сада већ свима јасно да без њих СНС не би преузела власт у Шапцу, а без њих не може ту власт ни да сачува. Какав однос има према шабачким хулиганима, такав однос има и према свим другим батинашким „филијалама“ широм Србије. Без њих као физичко-техничке подршке машинерија СНС на теретну не може да функционише. Отуда релативизација догађаја, замене теза и прича о „гуменим чекићима“, да би се потиснула чињеница да нису похапшени и да полиција није спречила насиље које је могла и била дужна да спречи – закључује Нинић, додајући да наратив о „гуменом чекићу“ ваљда треба да симболизује некакав перформанс „пристојних грађана“ који су спашавали багеристу који је возећи багер “само радио свој посао”.

Прочитајте још:  ЈЕЛЕНА МИЉКОВИЋ: СНС У ЗАВЕТНИЦИМА ВИДИ НАЈВЕЋИ СТРАХ, ПА ЗАТО ПРИБЕГАВАЈУ НИСКИМ УДАРЦИМА

[table id=1 /]



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *