Телеком Премијер лигу плаћа више од Кине

0

Телеком Србија

Телеком Србија ће плаћати чак 900 одсто скупља права за пренос утакмица Премијер лиге у периоду од 2022. до 2028. године, у односу на важећи уговор који има Спорт клуб. Реч је о укупно 600 милиона фунти (што је око 705 милиона евра) – по сезони 100 милиона фунти. Ову рачуницу изнео је, на основу објава и информација магазина Тајмс и Атлетик, британски блогер који себе назива Свис Рамблер и на Твитеру има више од 193 хиљаде пратилаца.

Разлог због ког се поменути блогер бавио анализом уговора за право преноса утакмица Премијер лиге је шестогодишњи уговор са компанијом НБЦ вредан 2,7 милијарди долара, односно две милијарде фунти. Оценивши да је вредност уговора значајно порасла – више него дупло, он у анализи посебно издваја неколико држава, међу којима је и Србија која ће за права преноса Премијер лиге издвајати чак 10 пута више него сада.

Правник Милан Антонијевић поделио је ову анализу на свом Твитер налогу истичући да Кина плаћа упола мањи износ.„Нови нордијски шестогодишњи уговор од две милијарде фунти дупло је веcћи од претходног, аустралијски је скоро 60 одсто већи, док Србија плаћа 10 пута више. Само је Кина забележила пад“, указује овај блогер.



„Чекајте, ако добро видим, државна компанија Телеком је права за Премијер лигу нашим новцем платила дупло више него Кинеска ТВ компанија, тј. 600 милиона, док је за Кину плаћено 300 милиона? Боље Телекомов аутопут да су направили или метро у Новом Саду“, навео је Антонијевић.

Кина, према објављеним подацима плаћа 300 милиона фунти, али за две године мање. Када се гледа цена по сезони – Србија плаћа 100 милиона фунти (око 117 милиона евра), а Кина 75 милиона фунти (око 88 милиона евра). Телекомов уговор, осим у Србији, обухвата права у Босни и Херцеговини, Хрватској, на Косову, у Црној Гори, Северној Македонији и Словенији.

Прочитајте још:  Бугарски премијер: Председник је кукавица

Подсетимо, први човек Телекома Србија, Владимир Лучић, није желео да открива вредност уговора који су потписали, рекавши да је то пословна тајна. Он је, као што је Н1 већ објавио, остао при ставу да су куповине спортских садржаја од стране Телекома чиста пословна одлука која ће на крају донети већи профит и дивиденде, одбацивши оптужбе да је стратегија те телекомуникационе компаније заправо део шире стратегије српских власти за стицање „меке моћи“ на Балкану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Унитед Медиа за права преноса утакмица Премијер лиге има закључен уговор на период од 2019. до 2022. године. Годишња цена је 12 милиона евра. Према речима директора Спорт клуба Немање Симеуновића, права на преносе Премијер лиге Спорт клуб има до септембра 2022. године.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *