ЕВРОПСКА УНИЈА УВОДИ НОВА ПРАВИЛА: Да би Србија била скинута са ЦРВЕНЕ ЛИСТЕ, неопходно је да испуни ова 3 УСЛОВА!

0

(фото:Профимедиа)

Због новог таласа вируса корона Европска унија ће препоручити државама чланицама да пооштре критеријуме за улазак на њихову територију, што би могло да отежа путовање српских туриста у 2022. години.

Европска комисија прошле недеље је предложила да важност вакцина буде девет месеци од друге дозе, да се у ковид сертификате уведе и бустер доза, да земље туристима који су вакцинисани цепивима које је одобрила Светска здравствена организација (СЗО), али не и ЕУ, попут кинеског “синофарма” (руски “спутњик В, ни оригинал ни онај са Торлака, нису признати ни од СЗО ни од ЕМА) могу да траже додатан ПЦР тест…

Сада је преостало да све ово потврди Савет Европе, након чега би препоруке требало да буду озваничене 10. јануара 2022. Међутим, као и за све остале одлуке ЕУ које се тичу путовања, ово ће бити само препорука државама чланицама, које ће свака понаособ прописивати услове за улазак странаца на њихову територију. И то како из других земаља ЕУ, тако и држава ван Уније.



Рок важења вакцине девет месеци

Извесно је да ће чак и у случају усвајања ових препорука Савета Европе, земље попут Грчке, Мађарске или Словеније и даље дозвољавати улазак српским туристима уколико су вакцинисани било којом од вакцина које су код нас у употреби, као што је тренутно случај. А једина разлика би била што ће “рок вакцине” бити девет месеци. Дакле, неко ко је на пример примио другу дозу вакцине 1. септембра ове године, моћи ће да уђе у Грчку са потврдом о имунизацији до 1. јуна 2022. А затим ће морати да прими бустер дозу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Гинтер Фелингер – НАТО лобиста у чврстом албанском загрљају

Међутим, неколико других ствари, које су најављене из Брисела, не иду на руку грађанима Србије. Подсетимо, од почетка септембра наша земља је стављена на својеврсну црвену листу ЕУ када су путовања у питању, због великог броја заражених.

И по новоустановљеним правилима, два су основна услова која мора да испуни нека земља, било да је члан ЕУ или не, како би била скинута са црвене листе. Први је да у последњих 14 дана има мање од 500 заражених на 100.000 грађана, што је реално и што би Србија уколико би се наставио опадајући тренд могла да испуни већ за 10 до 15 дана. Други је, међутим, много тежи, а потребно је да земља има мање од четири одсто позитивних тестова за две недеље. Наша земља последњих дана има око 16-17 одсто, а просек за последњих 14 дана је око 20 одсто.

Последњи пут мање од четири одсто позитивних имали смо још крајем јула.

Нове рестрикције за невакцинисане

Европска комисија је на свом последњем састанку предложила и нови начин категоризације земаља, који би осим броја заражених, у обзир узимао и број вакцинисаних грађана неке земље.

Уколико би се овај предлог прихватио, како истичу из Брисела, неке земље чланице ЕУ би веома тешко могле да буду скинуте са црвене листе, пошто имају мали број имунизованих грађана у односу на остатак Уније.

Као најтежи случајеви наведени су Бугарска са 24,8 одсто вакцинисане укупне популације, Румунија са 37,3 одсто, Словачка са 45,8 одсто и Хрватска са 46,8 одсто, док су у тек нешто бољем положају тренутно Пољска са 53,7 одсто, Словенија са 54,3 одсто… Нажалост, Србија тренутно има око 45 одсто вакцинисане популације.

Прочитајте још:  Сви украјински "хероји"

Убудуће ће црвена листа Европске уније зависити и од степена вакцинације одређене земље

Европска комисија је препоручила да се невакцинисаним путницима из ових земаља, са мањом стопом вакцинације, уведу додатне рестрикције почевши од 10. јануара наредне године. Један од услова за скидање са црвене листе ЕУ је да земља у последњих 14 дана има мање од четири одсто позитивних тестова на вирус корона.

Мапа у четири боје

Европска комисија препоручила је на последњем састанку да се државе чланице Уније, као и до сада, зависно од тренутне епидемиолошке ситуације, на мапи за путовања сврстају у четири групе: зелену, наранџасту, црвену и црну зону. Слично би било и за треће земље, које нису део ЕУ.

Три услова за скидање са црвене листе ЕУ за путовања(Не)одобрене вакцине

Од пет вакцина које су у употреби у Србији три су одобрене од стране ЕУ – “фајзер”, “модерна” и “астра-зенека”, док је СЗО додатно одобрила и “синофарм”. Руски “спутњик”, произведен у Русији или код нас, нажалост, још није признат ни од стране ЕМА ни од СЗО.

[table id=1 /]



Еспресо.рс/Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *