За јединство у непомјанику

0
вартоломеј

Да ли папа Фрања и патријарх Вартоломеј стварају нову религију? Фото: СПЖ

Вартоломеј: дијалог са Римом обогатио је нашу еклисиологију;

Фрања: учинимо наше општење видљивим

Патријарх Вартоломеј је изразио наду да ће у мају 2022. године бити покренуто сазивање пленарне седнице мешовите комисије за богословски дијалог са римокатолицима.



Константинопољски патријарх Вартоломеј је 30. новембра 2021. године рекао да је дијалог са Римокатоличком црквом обогатио православну еклисиологију, преноси сајт fosfanariou.gr.

Приликом сусрета са делегацијом РКЦ коју је предводио кардинал Курт Кох, патријарх Вартоломеј је пренео „Његовој Светости искрену благодарност Константинопољске цркве и нас лично за промисаоно руковођење делегацијом и учешће Римске цркве у прослави нашег крсног дана“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поглавар Фанара је пожалио што је „пандемија коронавируса имала велики утицај на црквени живот и међухришћански дијалог“, будући да су „скоро две године заредом циљеви Заједничке међународне комисије за теолошки дијалог између Римокатоличке и Православне Цркве нису могле бити одржаване личним сусретима“.

Он је изразио наду да ће се то десити у мају 2022. године када ће бити иницирано сазивање пленарног састанка Комисије. „Нема сумње да се актуелна тема дијалога „Свештенство и саборност у другом миленијуму и данас“ тиче природе, структуре и функције Цркве, њеног јединства и универзалности“, нагласио је патријарх Вартоломеј и напоменуо да је „посебно рад“ свим иницијативама папе Фрање „повезаним са истицањем важности доброг заједничког синодалног рада“ (у тексту – της καλης λειτουργιας της συνοδικοτητ).

Поглавар Фанара је уверен да је дијалог између Римске цркве и Православне Цркве „постао место производње дубоког богословског знања и међусобног еклисиолошког обогаћивања“, а „овај дијалог љубави и истине храни и подржава дух дијалога у ширем смислу и олакшава сусрет наших Цркава са савременим светом“.

Прочитајте још:  БРАЋА У СОТОНИ ЋЕ СЕ ОПЕТ СРЕСТИ ... Надамо се да не у Москви. (ВИДЕО)

Екуменистички ентузијазам је – попут свог истанбулског брата – претходно изразио и папа Фрања. Он је 30. новембра – поводом празника Светог Апостола Андреја – упутио писмо Вартоломеју у коме га је позвао да општење између римокатолика и православних учине видљивим. Фрања је напоменуо да жуди за потпуним јединством са Фанаром, упркос чињеници да су теолошка и еклисиолошка питања и даље у центру њиховог теолошког дијалога. Такође је рекао да је „пуно јединство за којим чезнемо дефинитивно дар од Бога кроз благодат Светог Духа“ и додао „Нека нам Господ помогне да будемо спремни да прихватимо овај дар кроз молитву, унутрашње обраћење и спремност да тражимо и дајемо опроштај“, преноси сајт vaticannews.va.

[table id=1 /]



Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *