Јерусалимски патријарх позвао да се Божић не прославља по новом календару

0

(фото:https:eparhijazt)

Јерусалимска патријаршија је паству подсетила да 25. децембра, по новом календару, Црква прославља дан сећања на Светог Спиридона Тримифутског.

Поглавар Јерусалимске Православне Цркве, патријарх Теофил, позвао је да се Рођење Христово не прославља по новом календару, преноси сајт Јерусалимске патријаршије.

Посланица је упућена благајницима и свештеницима парохија, председницима и члановима управних одбора и мирјанима Јерусалимске Патријаршије.



Патријарх је нагласио да се писмено обраћа својој пастви како би „још једном подсетио да се Божић, као велики Господњи празник, од давнина са правим литургијским сјајем прославља наша Патријаршија и преподобно Светогробско братство 25. децембра (по старом календару), што одговара 7. јануару (по новом календару), а ово следи и наша христоименита пунота“.

Предстојатељ Јерусалимске Цркве позвао је свештенство своје пастве да „на дан 12. децембра (по старом календару), који одговара 25. децембру (по новом календару), отварају свете храмове и певају последованије Светом Оцу нешем Спиридону, Епископу Тримифутском Чудотворцу, које у себе укључује Катавасије и друге предпразничне божићне песме, а не службу Божића 25. децембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Као што знате, усвајање новог календара суочило је Православну Цркву са пастирским питањима, која имају и друштвене последице, а ми смо позвани да их решавамо са осећајем одговорности“, – подсетио је Патријарх.

Он је нагласио да 25. децембра, по новом календару, „после поменутог последованија Светог Спиридона, припадници наше грчке православне пастве могу да започну друштвене, а не црквене активности“.

[table id=1 /]



Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *