Долази санитарна диктатура? – време је да напустимо илузију о привремености КР кодова

1

(фото:Регнум.ру)

Руска влада је, не чекајући потписивање савезних закона о КР кодовима, поставила основну циглу за санитарну и дигиталну контролу становништва, усвојивши уредбу о федералном информационом систему. Страхује се да ће се нови ИТ систем претворити у инструмент притиска и манипулације: Роспотребнадзор ће имати још већа овлашћења, што значи да ће моћи да „притисне и не пусти“ у односу на савезни закон. ИА РЕГНУМ је сазнала неке детаље будућег система који ће бити укључен у такозвани „санитарни штит“ Руске Федерације.

Дигитални надзор. Позадина: од увођења до извршења

Пре отприлике годину дана, у Москви је почело увођење тако озлоглашене апликације као што је Социал Мониторинг. Она је заправо надгледала оне ковид пацијенте који су се лечили код куће, али су пре тога одлазили у медицинске установе. Неисправан систем захтевао је од грађана да пошаљу селфије у року од 24 сата, а ако не испуне услов на време, кажњени су великим сумама новца. Овај дигитални надзор довео је до многих скандала, али су касније грађани могли да оспоре неке од казни.



ИА РЕГНУМ је раније детаљно известила о недостацима система : „ КР кодови ће грађане претворити у таоце система направљеног са кривим ручкама “

Истовремено, у априлу 2020. године, Министарство финансија Руске Федерације објавило је своју мобилну апликацију „Стејт Сервицес Стопкоронавирус“, која је укључивала неколико електронских сервиса, уз напомену да би то могло бити веома тражено „ у контексту ширења корона вируса“. инфекција .” Ова апликација је такође укључивала такозвану дигиталну пропусницу, која је формирала „ тајмер за боравак на улици “ са одговарајућим КР кодом. Инспектори, ако су грађанина зауставили на улици, очитали су га другом апликацијом – „Ковид скенер“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Апликација Државне службе Стопкоронавируса такође и даље не функционише исправно и прима бројне жалбе корисника, што, међутим, не спречава Министарство дигиталне индустрије да је прогласи као једини могући механизам за проверу аутентичности сертификата вакцинисаног или опорављеног од ЦОВИД-а. 19.

Једна страна медаље су извештаји о падовима система и проблемима са њим. Друга страна је покушај да се оно што је у дигиталном добу представљало као погодност претвори у оруђе за манипулацију и контролу.

Нека врста дигиталног концентрационог логора, у коме су потчињени и побуњеници, који у случају потребе , као у чувеном филму Леонида Гајдаја : „ А ако га не узму, искључићемо гас! ”

Прочитајте још:  Пентагон обећава помоћ Украјини а њему треба помоћ

У овом случају постоје покушаји да се вакцинација против корона вируса учини обавезном, вештачки дели друштво и заправо ограничава права оних који напишу одбијање.

Немате КР код? Можете ићи само у апотеку, продавницу и продавницу основних производа. У неким регионима, на пример, у Татарији, отишли ​​су и даље – без “куара” не можете путовати јавним превозом. Али ни то се чинило недовољно: у једном броју региона већ у децембру ће невакцинисани (и који немају потврду о претходној болести) бити отпуштени са посла без плате. На пример, у Башкирији од 18. децембра, а у Татарији од 6. децембра. Односно, ако радите у области која је потпала под декрет главног санитарног лекара Башкортостана или Татарстана „О превентивној вакцинацији против нове инфекције вирусом корона (ЦОВИД-19) за индикације епидемије у одређеним категоријама…“, није вакцинисани и здрави (!!!), онда добродошли на берзу рада, или (у случају Татарије) – на даљину, ако је могуће.

Санитарна плоча или санитарна ограда?

На позадини овог избора без избора, у децембру 2021. године, Влада Руске Федерације усваја Резолуцију број 2178, којом се одобрава поступак за рад савезног државног информационог система информација санитарне и епидемиолошке природе.

Вреди напоменути да се још у јулу 2021. године у Савезном закону „О санитарној и епидемиолошкој добробити становништва“, без много ПР-а, појавио нови чланак – о државном систему информисања санитарне и епидемиолошке природе. Укратко је саопштено да је сам систем креиран за „ благовремено и благовремено спровођење санитарних и противепидемијских (превентивних) мера “, међуресорну интеракцију и обезбеђивање савезног државног санитарног и епидемиолошког надзора. Корисници система биће савезни органи извршне власти, који обављају послове развоја и спровођења државне политике и законске регулативе у области здравствене заштите, у области санитарно-епидемиолошког надзора, у области унутрашњих послова и др. организације по овлашћењу.

Да би систем започео, влада је морала да усвоји релевантну уредбу, која је потписана у децембру 2021.

Оператер овог система биће Роспотребнадзор. Њему су дата веома широка овлашћења, а посебно ће одељење обезбедити „ благовремено спровођење санитарних и противепидемијских мера, предвиђање ситуације на основу статистичких метода и математичких модела, благовремено информисање о новонасталим претњама ”. Из неког разлога, одмах се сећам ограничења у Татарстану, Башкирији и другим регионима на предлог регионалних санитарних лекара. А ово још није државни систем. А шта ће се десити након његовог почетка?

Анализираће се стање санитарно-епидемиолошког благостања становништва „ на основу оперативних и ретроспективних података о резултатима савезних државних санитарно-епидемиолошких мера контроле (надзора), као и на основу резултата социјално-хигијенског праћења. .” На основу унетих података, благовремено ће обавештавати о претњама и ситуацијама које захтевају „ доношење одговарајућих управљачких одлука у оквиру савезне државне санитарне и епидемиолошке контроле (надзора) “, предвиђати санитарно-епидемиолошку ситуацију. Ако се преведе са службеничког на руски, онда ће обим овлашћења Министарства здравља и Роспотребнадзора зависити од статистичких података.

Прочитајте још:  Шпијуни су међу нама: Некадашња руска узданица хапси московске агенте!

Нови систем ће бити отворен за интеграцију са другим ИТ алатима. На пример, са „Друштвеним надгледањем“, „Ковид скенером“ и другим дешавањима у време ковида?

Потпуна листа подсистема још није објављена, али је познато да је подсистем електронских личних медицинских књижица планиран као компонента ГИС МСС. Укључиће информације о организацијама које издају такав документ, информације „ о проласку лекарских прегледа, резултатима лабораторијских тестова, вакцинацијама “. Реч је о радницима чија се делатност односи на производњу, складиштење, транспорт и продају прехрамбених производа и воде за пиће, васпитање и образовање деце, комуналне и потрошачке услуге за становништво.

Нови систем ће такође бити у интеракцији са информационим системима Министарства здравља. О једном таквом – Јединственом државном информационом систему у сектору здравства (ИГИСЗ) – ИА РЕГНУМ је раније детаљно извештавао у материјалу „ Ексклузивно од Мишустина – ко ће се обогатити на дигитализацији медицине? ”

Референца: Јединствени државни здравствени информациони систем обухвата 13 подсистема, укључујући регистар вакцинисаних против ЦОВИД-19, електронски регистар, електронски медицински картон и друге.

Сви системи, укључујући ГИС СССХ, тренутно су везани за један заједнички – Унифиед Идентифицатион анд Аутхентицатион Систем (ЕСИА). Јавност то види у виду познатог портала државних служби, који садржи све податке о грађанину – од имовине и састава породице до прихода, места рада, казни за саобраћајне прекршаје и медицинске документације.

Неће бити сувишно подсетити се владиних планова да направи „ Дигитални профил грађана “, који ће садржати 57 врста личних података грађана (према другим изворима, око 20 врста).

Одговарајући нацрт закона објавило је Министарство Руске Федерације 2018. године. Као потенцијални извршиоци назначени су ресорно министарство, Банка Русије, ПЈСЦ Ростелеком и аналитички центар при Влади Руске Федерације. Истовремено, предвиђено је да у неким случајевима неће бити потребна сагласност грађанина за добијање информација о њему користећи инфраструктуру дигиталног профила. Планирано је да платформа дигиталних профила буде креирана до 2023. године.

У исту групу „другова“ требало би да се нађе још једна планирана новина министарства – електронски пасош, који ће бити направљен у виду пластичне картице са микрочипом. За идентификацију и ауторизацију користиће се биометријски подаци власника (глас, отисци прстију, тродимензионални калуп за лице).

Прочитајте још:  Андреј Сошенко: Ради здравља народа или депопулације?

Пре неколико година, све ове новине су представљане као информационе иновације ради погодности грађана, али је ситуација у време пандемије дигиталне сегрегације показала другу страну медаље. Обим потенцијалне контроле је запањујући. Неколико година касније, грађанин који се не слаже са нечим (на пример, обавезном вакцинацијом) може да блокира већину сфера живота притиском на дугме. А онда, ако ишта, окривити „системски квар”, као што је то не тако давно било са КР кодовима, који су нагло смањили рок важења са дванаест на шест месеци.

Не треба заборавити на цурења података из државних и придржавних организација, која се и даље дешавају.

Гостендерс: отишао први?

Још није било великих тендера за израду новог система (ГИС ССКС), али је 2. децембра 2021. ФБУЗ „Центар за хигијенско образовање становништва“ Роспотребнадзора одлучио за извођача радова за уговор вредан 6,5 милиона евра. рубља. Према њему, комерцијална компанија „АИС Медиа“ мораће да изради прототип мобилне апликације информационо-консултантске природе, која ће имати за циљ информатичку подршку и обезбеђивање санитарног и епидемиолошког благостања у организацијама и предузећима.

Рок за његову израду је 1. март 2022. године. Корисници апликације биће запослени у Роспотребнадзору и његовим територијалним органима, као и организације из различитих сфера привреде – од пољопривреде до сфере културе, образовања, јавног угоститељства.

У документацији се прецизира да су препоруке за превенцију нове инфекције вирусом корона и заштиту грађана у трговинским и јавним угоститељским организацијама, које је израдило Министарство индустрије и трговине Руске Федерације у марту 2020. године, препоруке Роспотребнадзора о организовању рада пољопривредних производа. предузећа у условима сталних ризика користе се као основни регулаторни правни акти уговора о ширењу ЦОВИД-19, писмо Министарства рада Руске Федерације од априла 2020. „О смеру препорука за употребу флексибилних облика запошљавање у контексту спречавања ширења нове инфекције вирусом корона на територији Руске Федерације“.

„ Предмет информатизације су процеси самопроцене организације ради утврђивања условне вредности епидемиолошког ризика, као и спровођење савезног државног санитарно-епидемиолошког надзора над поштовањем обавезних услова “, наводи се у документацији.

Све ово нам омогућава да закључимо да КР кодови нису привремена појава и да је време да се опростимо од илузија о томе.

Анастасија Степанова/Регнум.ру
Превод: Васељенска ТВ

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Долази санитарна диктатура? – време је да напустимо илузију о привремености КР кодова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *