Вакцинисани људи шире корона вирус баш као и невакцинисани.

0

(фото: Регнум.Ру)

Велики немар власти низа земаља био је у томе што у прорачунима обуздавања ширења заразе корона вирусом нису узели у обзир вакцинисане, који често постају активни носиоци опасног патогена, др Гунтер Кампф. са Немачког института за хигијену и медицину животне средине пише о томе у чланку објављеном 29. новембра у Ланкет-у .

„Очекивало се да је уз високу стопу вакцинације против КОВИД-19 ширење корона вируса требало да се смањи смањењем броја могућих извора заразе и да на тај начин доведе до ублажавања епидемиолошке ситуације“, истиче Кампф.

Међутим, недавни подаци показују да епидемиолошки значај вакцинисаних против корона вируса расте. У Уједињеном Краљевству, тврди се да је стопа секундарне инфекције у домаћинствима у којима је извор патогена потпуно вакцинисан, заразе домаћинствима, слична ширењу вируса у домаћинствима у којима је извор невакцинисан – 25% за вакцинисане људи наспрам 23% за невакцинисане особе.

У 12 од 31 случаја инфекције корона вирусом у оквиру истог домаћинства где су сви чланови вакцинисани, извор инфекције се може повезати са потпуно вакцинисаним оригиналним носиоцем. Истовремено, вршно вирусно оптерећење се није мењало у зависности од статуса вакцинације или соја патогена.



Као потврду својих речи, стручњак се позвао на чланак објављен 29. октобра у Тхе Ланцет-у , у којем је један број лекара истакао да је стопа ширења заразе корона вирусом у британским домаћинствима тек нешто нижа међу вакцинисаним него међу невакцинисаним. . С тим у вези, стручњаци су истакли да „ иако су постојеће вакцине и даље ефикасне у превенцији озбиљних болести и смрти од ЦОВИД-19 “, како су показали њихови резултати, „само вакцинација није довољна да спречи све случајеве преношења Делта варијанте у домаћинствима у којима изложеност вирусу је блиска и дуготрајна .”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Цепиво не искључује рекреацију, трудноћу, слаткише и имплантате

Тако се у Немачкој, пише Кампф, позивајући се на податке Института Роберт Кох, од 21. јула 2021. прикупљају подаци о симптоматској инфекцији корона вирусом међу потпуно вакцинисаним грађанима (тзв. вакцине-ассоциатед инфекције). У време почетка посматрања, они су били око 16,9% код пацијената старијих од 60 година.

Овај однос се повећавао сваке недеље и 27. октобра износио је 58,7%, што је јасно указивало на све већу релевантност потпуно вакцинисаних људи као могућег извора преношења патогена.

Слична ситуација је примећена у Уједињеном Краљевству. Тамо је између 39. и 42. недеље међу грађанима старијим од 60 година откривено укупно 100.160 случајева заразе корона вирусом. Од тога је вакцинисано 89 хиљада 821 особа (89,7 одсто), док 3 хиљаде 395 (3,4 одсто) није вакцинисано, рекао је Кампф, позивајући се на податке Агенције за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства .

Недељу дана раније, инциденција ЦОВИД-19 је била 100 хиљада већа у подгрупи вакцинисаних у односу на подгрупу невакцинисаних у свим старосним групама од 30 година и више.

У Израелу је пријављена болничка епидемија која је захватила 16 здравствених радника, 23 пацијента и два члана њихових породица. Његов извор био је пацијент потпуно вакцинисан против коронавируса. Истовремено, степен вакцинације код подложних овој инфекцији (151 здравствени радник и 97 пацијената) износио је 96,2%. Пет особа је страдало од епидемије, остали вакцинисани су у већини случајева претрпели тешку болест. Истовремено, код два невакцинисана заражена болест је била блага.

Поред тога, амерички центри за контролу болести класификују четири од пет земаља са највишим стопама вакцинације у популацији (99,9 – 84,3%) као земље са високим стопама вируса.

Прочитајте још:  Репресија над Палестинцима се наставља на Западној обали

„Многи доносиоци одлука верују да се вакцинисани можда не сматрају извором ширења корона вируса. Чини се крајњим немаром да се вакцинисана популација не сматра могућим и значајним извором ширења узрочника при одлучивању о мерама контроле јавног здравља“, закључио је Кампф.

Извор: Васељенска ТВ/Регнум РУ.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *