Папа планира нови сусрет са руским патријархом

0

Izvor: AFP Photo/Osservatore Romano

Папа Фрања рекао је да постоје планови за могући други састанак са поглаваром Руске православне цркве, након што је њихов историјски сусрет на Куби 2016. био прекретница у поправљању односа, које је прекинуо хиљадугодишњи раскол који је поделио хришћанство.

Фрања је рекао да планира да се следеће недеље састане са изаслаником Одељења за спољне послове Московске Патријаршије, „како би се договорили о могућем састанку“ са патријархом Кирилом.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања рекао да је „спреман да отпутује у Москву“ чак и ако дипломатски протоколи још нису на снази.



„За разговор са братом, нема протокола. Ми смо браћа“, рекао је папа Фрања новинарима у авиону на лету из Атине у Рим после посете Грчкој.

Две цркве су се поделиле током Великог раскола 1054. године и остале су непомирљиве око низа питања, укључујући примат папе и оптужбе руске православне да Католичка црква настоји да преобрати вернике у бившим совјетским републикама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Папа је током боравка на Кипру и у Грчкој позвао на помирење православих и католичких хришћана.



Он је на састанку у суботу у Атини са архиепископом Атине и целе Грчке Јеронимом поновио извињење папе Јована Павла другог за грехе које су католици „чињењем или пропуштањем“ скривили према „православној браћи“ током векова. Папа Јован Павле други боравио је у посети Атини 2001. године.

Фрања је рекао да се стиди због поступака католика који су због „жеђи за доминацијом и моћи озбиљно ослабили заједништво“ хришћана.

Председник Одељења за спољне послове Московске Патријаршије митрополит Иларион рекао је 7. октобра италијанском дневнику Коријере дела сера да ће нови сусрет Кирила и папе бити најављен непосредно пре самог састанка. Он је у истом интервјуу истакао да су важни садржај и резултати састанка.

Прочитајте још:  Комичар тврди на немачким медијима: Русија сама диже у ваздух инфраструктуру



Историјски састанак папе Фрање и патријарха Кирила десио се 12. фебруара 2016. године у Хавани. То је био први састанак те врсте у историји, јер се поглавари Католичке и Руске православне цркве вековима нису састајали.

Њих двојица су се састала у ВИП салону аеродрома у Хавани када је папа путовао за Мексико.

„Ми смо браћа“, рекао је Фрања тог дана док је грлио Кирила.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *