Савет: ОГРОМНА потраживања Београда

0

Foto: BIZLife

Савет Владе Србије за борбу против корупције, анализом рада локалних самоуправа које остварују изворне приходе мање од 40 одсто од укупног локалног буџета и поред имовине с којом располажу, утврдио да су потраживања Града Београда преко 600 милиона евра, пренео је портал Независност.орг.

Наведено је да је приближно 670 милиона евра ненаплаћених потраживања главног града.

Потпредседник Савета Мирослав Милићевић је за портал Независност.орг казао да не постоји прави подаци о имовини којом располажу јединице локалне самоуправе (ЈЛС).



“Много већи проблем је што се разне накнаде за коришћење те имовине не наплаћују у законском року. Ту је јако важно с пажњом погледати Београд, где се по разним основима потраживања мере милионима евра да би укупна била преко 600 милиона евра”, нагласио је Милићевић.

У Извештају Савета за борбу против корупције о сврсисходности трошења буџетских средстава, који је достављен Влади Србије на усвајање, наводи се да све анализиране ЈЛС нису посветиле пажњу оптималном планирању локалних буџета, те да се највећи износи троше на локалну администрацију, а најмањи за есенцијалне потребе, пре свега заштиту животне средине, енергетску ефикасност, економски развој.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“ЈЛС за све битне пројекте средства добијају из републичког буџета било кроз наменске трансфере или републичке резерве”, истакао је Милићевић.



Анализом података за Београд, Нови Сад, Вршац, Ниш, Крагујевац, Панчево, Суботицу, Зрењанин, Чачак, Врање и Јагодину, Савет је уочио да те локалне самоуправе остварују мале изворне приходе.

Од градоначелника Београда Зорана Радојичића се захтева да поднесе извештај на околности које су довеле до огромних ненаплаћених потраживања по основу изворних прихода града Београда.

Прочитајте још:  НАКОН ПРЕСУДЕ ОСМАНОВИЋУ У БЕОГРАДУ: Џаферовић најавио тешке посљедице на односе



Милићевић је рекао да је Министарству финансија предложено да повећа број пореских контрола код свих ЈЛС, а посебно код градова и општина код којих су већи ризици да не постоје добре и ажурне евиденције пореских обвезника.

Тражене су, како је навео, и измене и допуне Закона о локалној самоуправи како би се прописале санкције за одговорна лица која нису предузела мере обезбеђење потраживања, као и за одговорна лица која нису предузела меру принудне наплате у циљу спречавања настанка застарелости потраживања.

[table id=1 /]



Бета / БиЗЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *