На скопски аеродром слетела два НАТО Ф-16 авиона и авакс

2

Beta/Vlada Severne Makedonije/Ministarstvo spoljnih poslova

На Међународни аеродром “Скопље” данас су слетела два НАТО Ф-16 борбена авиона и авакс који учествују у ваздушном патролирању над Северном Македонијом.

Слетањем та три војна виона, који су претходно прелетели Скопље, обележено званично укључивање ваздушног простора Северне Македоније у систем НАТО ваздушног патролирања.

У оквиру демонстрације те НАТО мисије авионе су на скопском аеродрому дочекали министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска и командант НАТО центра за комбиноване ваздушне операције генерал-потпуковник Фернандо де ла Круз Каравака.



Шекеринска је рекла да данас на аеродрому у Петровцу може да се види како изгледа НАТО мисија за услужно патролирање на небу над Северном Македонијом и истакла да се тиме македонски ваздушни простор у потпуности укључио у систем ваздушног патролирања Алијансе.

„НАТО штити, НАТО обједињује и НАТО учвршћује. Данас смо имали прилику да видимо како се та три циља и задатка Алијансе дешавају и пред начим очима. Могли смо да видимо како је чланством у НАТО Северна Македонија, као 30. чланица Алијансе, јача и заштићенија. Од данас можемо да кажемо да је безбедност нашег неба део НАТО безбедности. Ово је можда и највидљивији резултат начег стратешког циља – чланства у НАТО“, рекла је Шекеринска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Командант НАТО центра за комбиноване ваздушне операције са седиштем у Торегону, генерал Фернандо Де ла Круз Каравака, рекао је да „ер полисинг“ мисија НАТО обележава 60 година и да основа Алијансе у остваривању заједничких циљева.

„Ово омогућава савезнцима да заједно раде на гарантовању безбедности ваздушног простора, укључујући сада и небо Северне Македоније. НАТО авиони које данас видите су пример тих 24/7 који гарантују наш мир, стаблност и просперитет свих градјана“, рекао је Де ла Круз Каравака.

Прочитајте још:  Столтенберг за партнерство Србије и НАТО, поменуо Русију и Кину

У тој НАТО мисијим контроле и заштите неба савезника од половине 2019. године ангажовани су авиони грчког војног вазухопловства.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “На скопски аеродром слетела два НАТО Ф-16 авиона и авакс

  1. Ко су чокалије?
    Тзв: македонци су подељени у три државе 1912:
    Бугарску, Србију и грчку.
    (само су у грчкој говорили да су Срби до данас…)
    Данас тај несој постоји само тамо где је била
    Србија – толико о томе.

    Истини за вољу да поменемо.
    Србија се веома презриво и бахато опходила ка
    македонској сиротињи 1912-1941, изузетак је
    наравно Свети Владика Николај. Никад Србија
    није њих прихватила као Браћу и равноправне.
    Пре свих, београдски продавци песка Српској
    војсци из првог рата, док су им се синови
    школовали у париз…
    Има и тога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *