У прва два месеца дефицит америчког буџета износио 356,4 милијарде долара

0

REUTERS/Rick Wilking/File Photo

У прва два месеца нове фискалне године дефицит америчког буџета износио је 356,4 милијарде долара и био је 17 одсто мањи него у истом периоду прошле године, захваљујући знатном увећању прихода и смањеним издацима, саопштило је Министарство финансија.

Како се наводи, буџетски дефицит у октобру и новембру мањи је за 72,9 милијарди долара него у истим месецима прошле године. Буџетска година у САД почиње 1. октобра, преноси АП.



Буџетски приходи у октобру и новембру износили су 565,1 милијарду долара, што је за чак 23 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду, а разлог је убрзани раст корпоративних профита и повратак на посао више десетина милиона људи, што је довело до знатног повећања пореских прихода.

У исто време, буџетски расходи су били 921,5 милијарди долара, што је рекорд за прва два месеца фискалне године, а у односу на 2020. представља повећање од 3,9 одсто.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претходна фискална година завршена је са буџетским дефицитом од 2.770 милијарди долара, што је други највећи дефицит у историји САД. Рекорд је забележен 2020, када је дефицит био 3.130 милијарди. У обе те године Влада је издвојила више хиљада милијарди долара како би се ублажиле последице пандемије.

Конгресни Одбор за буџет предвиђа да ће ова фискална година бити завршена за дефицитом од 1.200 милијарди долара, а да ће потом до 2026. дефицит бити мањи од 1.000 милијарди.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *