Хакери напали Министарство здравља Бразила – нестале информације о вакцинисанима

0

(Фото ЕПА/ ARSHAD ARBAB)

Веб локације бразилског Министарства здравља (МоХ) претрпеле су велики напад рансомwаре-а који је резултирао недоступношћу података о вакцинацији против КОВИД-19 од милиона грађана.

Као резултат овог напада који се догодио данас око 1 сат после поноћи, сви сајтови Министарства здравља, укључујући и ConecteSUS., који прати грађане у систему јавног здравља, постали су недоступни. Ово укључује дигитални сертификат о вакцинацији против КОВИД-19, који је доступан преко апликације ConecteSUS.

Према поруци коју је оставила група Лапсус $, која је преузела одговорност за напад, око 50 ТБ података је извучено из система Министарства здравља и потом избрисано. „Контактирајте нас ако желите да вам подаци буду враћени“, стајало је у поруци, заједно са контакт подацима извршилаца напада.

Нешто пре 7 сати ујутру, слике са поруком које су хакери оставили су обрисане, али су сајтови остали недоступни.

Контактирани су од стране ЗДНет-а о мерама које су на снази за ублажавање напада и обнављање система, као и да ли постоје резервне копије података који су наводно украдени из њихових система, али Министарство здравља није одговорило на захтеве за коментар у време писања.

Инцидент је уследио након претходног напада на бразилску здравствену регулаторну агенцију (Анвиса) у септембру. Напад се тада фокусирао на изјаву о здравственом стању путника, која је обавезна за људе који улазе у Бразил преко аеродрома.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напад је уследио убрзо након отказивања квалификационе утакмице за Светско првенство између Бразила и Аргентине, у којој је Анвиса прекинула утакмицу након што су четворица аргентинских играча оптужена за кршење путних протокола КОВИД-19.

Исто тако, најновији проблем са којим се суочава Министарство здравља долази усред све већег притиска на бразилску владу да захтева сертификате о вакцинацији против КОВИД-19 од међународних путника који долазе у Бразил, као одговор на повећање броја случајева омикрон варијанте.

Прочитајте још:  Патријарх у болници на Карабурми, доброг стања и без тегоба

Ово није први велики безбедносни проблем са којим се бразилско министарство здравља суочило последњих месеци. У новембру 2020., личне и медицинске информације више од 16 милиона бразилских пацијената са КОВИД-19 су процуриле на мрежу након што је запослени у болници поставио табелу са корисничким именима, лозинкама и кључевима за приступ осетљивим државним системима на GitHub.

Мање од недељу дана касније, догодио се још један велики безбедносни инцидент. Лични подаци више од 243 милиона Бразилаца, живих и преминулих, откривени су на мрежи након што су веб програмери најмање шест месеци оставили лозинку за кључну владину базу података у изворном коду званичног сајта Министарства здравља.

Нулта тачка

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *