Кремљ: Забринути смо због нагомилавања америчких војника у Грчкој

0

фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации

Русија је забринута због нагомилавања америчких војника на територији Грчке и пребацивања војне технике у источну Европу преко луке Александропулис, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Проблем је једноставан. Концентрише се све више и више војника НАТО и САД на вашој територији. Превозите стотине и хиљаде јединица војне технике преко Александропулиса. Отварате нове базе за НАТО, док Алијанса у исто време нас назива непријатељем. И НАТО формулише свој главни циљ а то није ништа друго до обуздавање Русије. Забринути смо због тога. Морате да нас разумете“, рекао је Песков у интервјуу за грчку ТВ ANT1.

На констатацију новинарке да Атину такође брине то што Русија испоручује Турској системе С-400, Песков је напоменуо да је то одбрамбени систем.



„Оно што се пребацује преко Александропулиса није одбрамбено наоружање. Ја бих тако одговорио“, рекао је портпарол Кремља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање какву реакцију очекује од Грчке у случају да ЕУ уведе санкције Русији због Украјине, портпарол Владимира Путина је истакао да се Русија односи према званичној Атини као партнеру, пријатељској земљи и да би желела да тако и остане.

Додао је да је Грчка суверена земља и да има право да доноси суверене одлуке, одговарајући тако на питање да ли се очекује да Грчка заузме другачији став у односу на Брисел.

Подсетимо, преко грчке луке Александропулис сада је у току највеће пребацивање америчких снага у историји.

Кроз ову луку ће проћи 120 хеликоптера и хиљаде различитих борбених возила, војници који ће бити упућени у источну Европу.

Раније је грчки министар одбране Никос Панајотопулос изјавио да база у Александропулису служи интересима Америке у региону и ради боље контроле.

Прочитајте још:  Швајцарска компанија нуди утврђене луксузне бункере за апокалипсу

Песков је дао интервјуу грчкој ТВ пре недавног сусрет руског председника Владимира Путина и грчког премијера Киријакоса Кицотакиса у Сочију.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *