Идеја о распаду САД заокупља масе

0

(фото:ФСК)

Предвиђање Џареда Брока: 12 држава ће се појавити уместо 50 држава

У наредних сто година појавиће се најмање сто, па чак и више нових држава, предвидео је амерички блогер Џаред Брок у својој публикацији 16. новембра у либералном агрегатору мишљења Медиум . Покретачка снага сепаратизма, будући да ће до умножавања субјеката међународног права доћи услед распарчавања великих и сложено сложених држава, биће непомирљиве противречности.

Као оправдање, аутор је навео податак да у свету постоји „650 главних етничких група, око 9800 културних и етнолингвистичких категорија“. Истовремено, додао сам 108.000 „јавно регистрованих корпорација“ (чије акције котирају на берзама), које би желеле да стекну феуде – сопствене земљишне парцеле и потпуно независне.



Чак и ако последња теза одражава идеју Клауса Шваба о концентрацији моћи светске владе у транснационалним корпорацијама, Брокова идеја јој је у суштини контрадикторна: државе су те које ће остати носиоци суверенитета.

Сами

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најзначајније прорицање самопроглашеног пророчишта била је тврдња да ће се Сједињене Америчке Државе ускоро распасти … на 12 држава. Именовани су по имену.

Западне државе Вашингтон и Орегон постаће Каскадија, чије ће границе одређивати истоимени биорегион (Цасцадиа Биорегион) . Нова формација ће укључивати канадску провинцију Британску Колумбију, а мегаградови као што су Сијетл, Портланд и Ванкувер постаће потпорне структуре.

Јута, мормонско уточиште, преименоваће се у Десерет и преузети део Неваде. Иначе, 7. децембра се сазнало да ће власти Јуте – упркос и упркос дипломатском бојкоту Олимпијаде и Параолимпијских игара у Кини који су званично објавиле Сједињене Државе – послати своју делегацију у Небеско царство да учи од Искуство.

„Нова Енглеска ће постати глобални добављач боровница, јаворовог сирупа и зимских скијашких авантура “, прориче блогер у стилу Касандре. „Њујорк (12. највећа економија на свету) биће први град-држава која ће бити потпуно потопљена у небодере због пораста нивоа мора .

Плаинс регион , формиран од стране државе Ајова, Канзас, Миннесота, Миссоури, Небраска, Нортх Дакота, Јужна Дакота (Северна Мисисипи басена), “ће наставити да нахрани свет као џиновски пољопривредне заједнице, вероватно врви од Битцоин-ловинг либертаријанца „суверени”. личности””.

Са Дубоког Југа (државе Алабама, Џорџија, Луизијана, Мисисипи и Јужна Каролина) почеће одлив мањина, „обојени“ ће створити државу под називом „Нова Афричка република“. Белци, осећајући се као непожељни гости, похрлиће у стални боравак на Флориду и тако, према Броковом пророчанству, у потпуни хаос гурнути некадашње „памучне државе”.

Оранге Парадисе на Флориди се не помиње као потенцијални бегунац испод америчког крова. Али динамична Хиспаноамеричка заједница, која поставља тон и темпо економског развоја (понекад са благом наркотичком измаглицом), може себи приуштити да одмери предности и недостатке соло путовања. Привилеговани односи са многим земљама Латинске Америке могу надокнадити прекинуте везе и са Вашингтоном и са Волстритом.

Прочитајте још:  Е онда ником ништа, пошто је случајно: Азербејџанци признали да су случајно оборили руски хеликоптер у Јерменији!

Најочајнији сепаратисти живе, сматра Брок, у Калифорнији – петој економији света (испред Велике Британије, Француске, Италије, Индије и стотина других по БДП-у). Према анкетама, аутор подсећа, 32% од Калифорнији “већ подржавају Цалекит (по аналогији са Брекит) . ”

„Википедија” на енглеском језику међу покретачким снагама наводи две групе бесних грађана – Калифорнијску националну партију и Калифорнијску коалицију за слободу . Али на прво место он ставља … владу Русије. Они се позивају на публикацију Би-Би-Сија која је наводно идентификовала руске хакере и тролове из Санкт Петербурга који су на Твитеру промовисали идеју независности Калифорније и Тексаса.

Чак и ако у граду на Неви има оних који мрзе Тачер и Нуландову, за које би распад Руске Федерације на мале апанажне кнежевине изгледао као идеалан темељ новог светског поретка ако постоји „фабрика тролова“ и група „народних осветника” спремних да самоиницијативно одговоре на хибридну агресију Запад је против Русије, какве везе имају званичници са тим?

Истина је да су центрифугалне тенденције одавно забележене у Тексасу. Хиспанска већина би могла да прогласи, опет према Броку, „Републику Тексас, која ће имати једанаесту највећу армију на свету, десету по величини економију, сопствену електричну мрежу и довољно енергије сунца и ветра да буде нето извозник чисте енергија . ”

Што се тиче честих помињања на друштвеним мрежама вероватноће ширења САД преко протодржавних формација, примарни извор инспирације и дивље фантазије јавности уопште не представљају „кремљовски ботови“, већ амерички политичари, као и једноставно забринути грађани.

Непомирљиви погледи на добро и зло

Значајан догађај било је објављивање 2020. године књиге професора права Френка Баклија, у којој је отворено рекао да је Америка зрела за распад, а за то има много разлога.

У јулу 2020. магазин Њузвик је нацртао мапу будућности Северне Америке, јасно подељену партијским линијама. Републиканске државе се спајају са канадским конзервативним провинцијама. Ауторка, очигледно заокупљена родном идентификацијом, предвиђа да ако су истополни бракови и абортус забрањени у црвеној зони (црвена је боја републиканаца), онда ће у плавој зони (плава је боја демократа) свако и свако дозволити да се удају.

Недавно је штампа цитирала једног од тексашких сепаратистичких криминалаца, Џоа Шехана. Он сматра да је одвајање државе од остатка Америке подређено задатку стварања „сигурне луке” која може да спречи да држава склизне у хаос.

Прочитајте још:  САД планирају да приватизују украјинске банке

Слични мотиви чују се и у изјави америчког новинара и аналитичара Ерика Беста: „Сједињене Државе се распадају. Они су у опасности од хаоса и, евентуално, тоталитаризам, а онда ће се појавити нова држава . ” Његова прогноза изгледа као пикантан детаљ: врло брзо ће доћи тренутак када ће амерички становници пожелети да побегну из земље, али биће касно, пошто ће границе већ бити затворене.

Макс Хејстингс, колумниста Блумберга, 1. децембра је сугерисао да је вероватноћа колапса САД већа сада него пре двадесет година. Аргумент у прилог овом закључку били су резултати недавне анкете коју је спровео Универзитет Вирџиније. Испоставило се да је 52 одсто бирача Доналда Трампа сада „донекле” за то да црвене државе, које контролишу републикански гувернери и републиканска већина у локалним законодавним тијелима, прогласе суверенитет као независне државе. Удео присталица демократа који сањају о изолацији плавих држава је нешто мањи – 41%.

Ипак, „велики раскол” који је Америку поделио на две непомирљиве заједнице наставља да нагриза земљу, која је одувек била конгломерат ривалских синдиката – финансијских, индустријских, комерцијалних, политичких, етничких, расних, културних итд.

Још 2004. године, када је Барак Обама дебитовао на политичкој сцени, он је са говорнице делегата Конгреса демократа уверавао: „Нема либералне Америке и конзервативне Америке. Ту су Сједињене Америчке Државе . ” Овај лукави пасус је разумљив, јер сваки политичар који циља на највишу власт, на председничку функцију, мора да размишља како да смири, а не да отера бираче који гласају за његовог противника.

Прошла су четири председничка мандата, а нова абнормалност натерала је људе да кажу наглас оно о чему су радије ћутали. „Живимо у фундаментално подељеној нацији “, упозорила је бивша прва дама Мишел Обама на виртуелној конвенцији Демократске странке 2020. ” Ако мислите да не може бити горе, верујте ми да може . ”

Републиканци тешко да ће полемисати са овом тезом. Није ни чудо, према бившем председнику САД Доналду Трампу, који плаши непријатеље плановима да се врате у Белу кућу, „ми се боримо за опстанак наше нације и саме цивилизације“ . Улози су високи као никада раније, а не могу, али слажем се са закључцима аутора чланка дистрибуира преко Блоомберг медијске империје: “Постоје два концепта доброте и правде у земљи, које су међусобно искључују . ”

Да ли је тачка бифуркације пређена или још није?

Захваљујући некоординисаним, али јединственим по природи и сврси, напорима републиканаца и демократа да поткопају крхки друштвени пристанак, систем је пропао. Америка је дошла до рачвања на путу. Нека врста тачке бифуркације. Овај термин, како пишу стручњаци, подразумева критично стање система, у коме он постаје нестабилан према флуктуацијама и јавља се неизвесност: да ли ће стање система постати хаотично или ће се прећи на нови, виши ниво поретка.

Прочитајте још:  Крај епохе нафте?

Центрифугални трендови се убрзавају. Без спољног мешања. Расту на домаћем квасцу. Чарлс Р. Кеслер, професор јавне администрације на колеџу Цларемонт МцКенна, у својој књизи Криза два устава, цитира ову епизоду: „Пре неколико година видео сам налепницу на бранику аутомобила: (САД), покушај, покушај поново. (Ако се у почетку не отцепите, покушајте, покушајте поново)“.

Подсећајући на фразу „ хладни [тј. непуцајући] грађански рат“ коју су сви покупили , професор Кеслер примећује да је ово „нездрава ситуација“. Примедба је тривијална за разлику од даљег закључивања: „У срцу нашег Хладног грађанског рата је чињеница да је Америка све више растрзана између две супарничке културе, два устава.“ два начина живота) .

Током своје вековне историје, друштво је увек имало променљив однос снага између интегратора и сепаратиста. Када је сукоб између центрифугалних и центрипеталних тенденција добио на замаху и прошао тачку бифуркације, дошло је или до формирања моћне сложено-композитне државе (Римско царство на врхунцу своје моћи као стандард), или до распада на засебне делове ( Британско царство у периоду после Другог светског рата).

Данас штипаљке и сам оквир шкрипе држећи под једним кровом хетерогену мултинационалну силу, раније поносну што је била лонац за топљење стотина националности, који је упијао таленте и вештине многих досељеника који су тражили бољи живот.

Али… Транснационални и међурасни амалгам у условима брзо растућег црног расизма, како се испоставило, нема довољно снаге. Неолиберални економски модел не гарантује радна места која беже у Кину и Мексико. Подстакнути култом личног успеха и опијеношћу конзумеризмом, хипотеке и кредити за образовање оптерећени су доживотним дуговима. А рат за власт унутар политичке класе води се са варварском суровошћу: траје лов на вештице, руше се споменици некадашњим идолима, а на њихово место се подижу чудне фигуре попут Џорџа Флојда, шест пута осуђеног наркомана и провалника.

Да ли ће Сједињене Државе живети до краја века? Вероватно је, али у другачијем институционализованом формату. И то само ако је могуће поново наћи заједнички именитељ хетерогених интереса. У супротном ће Касандрина предвиђања алармантно расположених Американаца за већину њих постати „геополитичка катастрофа”. Ове историјске циклуси су пророчки тумачи Габриел Державин: “Све велике земаљске Сцаттерс попут дима: Сада је доста опао за три, сутра ће пасти другима . ”

Владимир Михејев/ФСК

Превод:ВАСЕЉЕНСКА ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *