СОЛОМОНСКО РЕШЕЊЕ ВРХОВНОГ СУДА САД: Клинике могу да туже Тексас, али забрана абортуса остаје на снази

0

абортус, забрана абортуса, закони, Тексас

Врховни суд одлучио је да лекари и установе у којима се врше абортуси могу да туже државу због забране већине абортуса, али је дозвољено да закон остане на снази.

Суд је пре више од месец дана саслушао аргументе о закону који проглашава абортус нелегалним од тренутка када се код ембриона открије срчана активност. То се догађа око шесте недеље трудноће, пре него што многе жене и схвате да су трудне. Не дозвољавају се изузеци у случају силовања или инцеста.

Закон је на снази од 1. септембра, преноси Глас Америке.



Резултат је у најбољем случају само делимична победа за оне који пружају услугу абортуса.

Исти федерални судија који је већ једном блокирао закон скоро сигурно ће се затражити да то поново уради. Али његову одлуку, онда, разматра 5. апелациони суд, који је два пута гласао да се дозволи спровођење забране абортуса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Случај би могао да се врати на разматрање Врховном суду, али до сада већина у деветочланом највишем суду земље није била за то да се закон замрзне док траје правна битка.

Конзервативна већина у суду такође је, по свему судећи, спремна да смањи право на абортус у случају Мисисипија. Аргументи су изнети прошле недеље али се одлука не очекује пре пролећа.

Дан пре одлуке Врховног суда, државни суд у Тексасу је закључио да је примена закона, којим се они који поднесу тужбу против прекршилаца закона награђују са 10.000 долара – неуставна, али је ипак оставио закон на снази. Са 8 гласова за и 1 против суд је одлучио да дозволи да се наставе парнице, а само је судија Кларенс Томас био против.

Прочитајте још:  Америка шаље ловце Ф-35 и хеликоптере АН-64 на источно крило НАТО-а

Судска битка против закона Тексаса усредсређена је на његову необичну структуру. Скупштина Тексаса је одговорност за спровођење закона пренела на приватна лица, уместо државне званичнике. Законом се дозвољавају тужбе против клиника, лекара и свакога ко помаже и “саучесник је” у вршењу абортуса након што се открију откуцаји срца.

Случај је отворио комплексан низ питања о томе ко, и да ли ико, може да тужи државу због закона пред федералним судом, што је типична путања за оне који се боре против ограничења права на абортус.

Суд је био подељен 5:4, са конзервативном већином, поводом још једног спорног питања – коме упутити судски налог који настоји да блокира закон. Суд је пресудио да званичници Тексаса који издају дозволе могу да се туже, али је одбацио тужбе против судија државних суда, судских чиновника и државног секретара за правосуђе Кена Пакстона.

Председавајући суда Џон Робертс и још троје либералних судија нису се сложили са одлуком о аргументу да је сврха тексашког закона да се “пониште одлуке овог суда” о абротусу.

“Природа федералног права које је нарушено није важна, овде се ради о улози Врховног суда у нашем уставном систему”, навео је Робертс.

У одвојеном мишљењу, судија Соња Сотомајор је оштро критиковала своје колеге наводећи да је “одлагање” у доношењу пресуде имало “катастрофалне последице за жене које желе да примене своје уставно право на абортус у Тексасу.”

Навела је да је одлука суда затворила најдиректнији пут оспоравања закона, и да ће “отворити пут” другим државама да “понове и усаврше шему Тексаса у будућности, у нападу на било које право које је признао овај суд, са којим се не слажу.”

Прочитајте још:  Путин: НАТО нас је насамарио за све паре

Од када је ступио на снагу у септембру, закон је увео најрестриктивнијиа ограничења абортуса у земљи од кад је Врховни суд први пут прогласио женско право на абортус у одлуци у случају Роу против Вејда, 1973. године.

У првих месец дана од кад је снази, према студији коју су спровели истраживачи на Универзитету Тексаса, број абортуса у држави је опао за 50% у односу на септембра 2020. Студија је заснована на подацима 19 од 24 државне клинике за абортус.

Становнице Тексаса које су отпутовале ван своје државе на абортус морале су да путују и даље од суседних држава, где клинике не могу да постигну да приме све пацијенткиње из Тексаса, показала је одвојена студија Института Гутмахер.

Судије Врховног суда једном су већ одбиле да блокирају закон, и у септембру гласале са 5 према 4 да остане на снази. Већину су чинили троје судија које је именовао бивши председник Доналд Трамп и још двоје конзервативних колега.

После гласања у септембру, Секретаријат за правосуђе је поднео сопствену тужбу против Тексаса звог закона о абортусу. Судије Врховног суда су одбациле ту тужбу, што је отворило нови низ комплексних правних питања.

Курир.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *