Министарство спољних послова Русије захтева да се званично оспори одлука Букурешког самита НАТО о пријему Украјине и Грузије

0

Украјина (Фото: Depositphotos/ galeon)

Земље НАТО-а подстичу Кијев на агресивне кораке, наставља се војно освајање територије Украјине и пумпање те земље оружјем, саопштило је Министарство спољних послова Русије које упозорава да поступци Запада према Украјини стварају ризик од избијања великог сукоба у Европи.

„Ескалација конфронтације против наше земље апсолутно је неприхватљива. Као изговор се користи ситуација у Украјини у вези које Запад иде у правцу подстицања русофобије, оправдавања поступака кијевског режима у вези са нарушавањем Минских споразума и припреме за војни сценарио у Донбасу“, наводи се у саопштењу руског Министарства.

Уместо да обуздају своје кијевске штићенике, земље НАТО подстичу Кијев на агресивне кораке, додаје руска страна.



„Не могу се другачије тумачити све чешће непланиране војне вежбе САД и њихових савезника у Црном мору. Авиони земаља-чланица НАТО-а, укључујући стратешке бомбардере, редовно изводе провокативне летове и опасне маневре код руског граница. Наставља се војно освајање територије Украјине, пумпање земље оружјем“, констатовано је у саопштењу.

Званично оспорити одлуку о пријему Украјине у НАТО

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође се примећује да се иде у правцу увлачења Украјине у НАТО, што прети појавом ударних ракетних система на њеној територији са минималним временом лета до Централне Русије, као и другог дестабилизујућег наоружања.

„Такво неодговорно понашање ствара неприхватљиве претње по нашу безбедност, а такође провоцира озбиљне војне ризике за све укључене стране, све до сукоба великих размера у Европи“, упозорава МИП Русије.

Москва је такође подсетила Вашингтон на обавезу да одржава недељиву безбедност у евроатлантском региону, према којој је „безбедност једног нераскидиво повезана са безбедношћу свих осталих“.

Прочитајте још:  Путин упозорава: Национализација руске имовине мач са две оштрице

„Тврди се да се питање хипотетичког чланства Украјине у НАТО тиче искључиво Кијева и Алијансе и да нико не би требало да се меша у тај процес. Међутим, подсећамо да осим Вашингтонског споразума земље НАТО-а имају обавезу у погледу недељивости безбедности у евроатлантском региону, на целом простору ОЕБС-а“, прецизирано је у саопштењу.

Министарство спољних послова Русије захтева да се званично оспори одлука о пријему Украјине и Грузије у НАТО.

„У суштинским интересима европске безбедности неопходно је званично оспорити одлуку која је донета на самиту НАТО-а у Букурешту 2008. године о томе да ће Украјина и Грузија постати чланице НАТО-а’, јер је у супротности са обавезом лидера свих држава-чланица ОЕБС-а – ‘не јачати своју безбедност на рачун безбедности других’“, поручује МИП Русије.

Стога Москва инсистира на формулисању „озбиљних, дугорочних правних гаранција које ће искључити било какво даље напредовање НАТО-а на исток и распоређивање оружаних система на западним границама Русије који представљају опасност по земљу“.

Русија захтева да се безбедносне гаранције израде у одређеном временском периоду и на основу принципа једнаке и недељиве безбедности.

НАТО: Русија да се не меша

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг одбацио је руске захтеве да повуче обавезу према Украјини из 2008. да ће та земља једног дана постати чланица западне војне алијансе.

„Позиција НАТО, када је у питању наш однос са Украјином, остаје непромењена, основни је принцип да свака нација има право да изабере свој пут, укључујући и каквим безбедносним аранжманима жели да припада“, рекао је Столтенберг.

Он је нагласио да о односу НАТО према Украјини може да одлучује 30 НАТО савезника и Украјина, и нико други.

Прочитајте још:  Берлин не разговара о снабдевању Кијеву борбеним авионима

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *