Светило из Руске Цркве: митрополит Данило против увођење QR кодова

1

(фото:Борба за веру)

Митрополит кургански и белозерски Данило, на молбу ТВ канала „Цариград“, прокоментарисао је резонантни предлог закона о увођењу QR кодова у Русији.

Ево текста коментара:

– Широко увођење QR кодова не могу назвати богоугодним делом. Наш Спаситељ је рекао: „Који долази к мени нећу га истерати напоље“ (Јн. 6,37).



Бог нам је заповедио да прихватимо све људе у Цркви, без обзира на њихов друштвени статус, политичке ставове и стил живота. Наше цркве су отворене и за најокореле грешнике, једино што се од њих тражи је жеља да се покају, да исправе свој живот.

Али ако Државна дума усвоји закон о увођењу QR кодова, регионалне власти ће имати право да ограниче посете црквама. Ако имаш код – прођи, немаш – остаћејеш без црквених служби, Светих Тајни и нашег главног лека – Причешћа Светим Тајнама Христовим. Али ако људски закон дође у сукоб са законом Божијим, онда је то противно нашој хришћанској савести.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сећам се како сам за време службе у Тројице-Сергијевој лаври посетио истражни затвор. На службу су ми долазили и здрави и болесни, исповедали се и причестили. Знамо да затвореници у затворима стварају различите касте, од највиших до оних које сви презиру, али у храму Божијем све те касте се укидају, и сви, без изузетка, приступају Чаши Христовој. А сада нам се нуди да поделимо људе – на вакцинисане и невакцинисане, болесне и здраве, који имају QR код и немају га.

Са овим се ја, као духовник, као епископ, не могу сложити. Знам да се и јерархија Руске Православне Цркве и наш председник придржавају принципа добровољне вакцинације. Тамо где постоји слобода, где постоји добровољност, не може бити ни принуде, ни било какве отворене или скривене сегрегације људи, а још више – ограничења њихових уставних права, укључујући право на слободу савести и вероисповести.

Прочитајте још:  Преваранти су смислили нову шему преваре са КР кодовима

Из медицинске праксе је познато да од инфекције корона вирусом оболевају и вакцинисани и опорављени пацијенти и они који имају медицински одустанак од вакцинације. То значи да поседовање QR кода и захтев за његово показивање нису директно повезани са безбедношћу људи, са превенцијом болести. Ово је пре свега средство контроле и принуде на вакцинацију, о чему не крију и говоре неке јавне личности. Али каква принуда може бити у условима добровољности? Из Спаситељевих речи знамо да „свако царство раздељено само у себи опустеће; и сваки град или кућа подељена сама у себи пропашће“ (Мт. 12,25).

Како је мудро приметио владика Сава (Тутунов), заменик администратора Московске патријаршије, пандемија ће пре или касније престати, а технологија QR кодова и других дигиталних метода контроле и принуде ће остати. А у које сврхе ће се користити – сада нико не може да каже. Зар неће бити угрожена људска слобода – велики дар Божији људима?

Господ нам у Јеванђељу каже: „Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати“ (Мт. 5, 9). Помирити и ујединити све је оно на шта је Црква позвана, а сада смо сведоци раскола, сукоба и међусобних сукоба у друштву. А мене као пастира боли ово што се дешава.

Наши законодавци морају добро да размисле пре него што донесу такве крупне одлуке. Руски народ има посебан менталитет, имамо појачан осећај за правду, у нашим генима је живот заснован на јеванђелским идеалима: братољубља, узајамног помагања, саосећања и помоћи ближњима.

Ми предобро знамо из наше историје до чега доводе државно насиље, сегрегација, ограничења права и друштвени сукоби. Без обзира колико су узвишени циљеви, ове методе су неоправдане. Доживели смо многе трагедије и недаће, али смо их савладали само молитвом Богу, несебичном бригом једни о другима, прегнућем и уједињењем свих духовних и физичких сила. У овим тешким временима, постали смо народ „једног срца и једне душе“ (Дела апостолска 4,32).

Прочитајте још:  Украјинске снаге опет малтретирају свештенике у Кијево-печерској лаври

И само тим путем можемо да пребродимо страшно искушење које нас је задесило. Нека нам је Господ свима у помоћи!

Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Светило из Руске Цркве: митрополит Данило против увођење QR кодова

  1. Ko je iole normalan da prihvati tako nesto, sve ovo prihvataju umnoporemeceni, zlikovci, licemeri i ljudi sa karakteristikama greha, jasno pise po rodu ce te ih prepoznati… sve religije zastupaju ljubav bez obzira na sve, cak i ubici oprastas ne zbog njega vec da bi ti nasao mir.. svi prirodnjaci govore o harmoniji. Jedino od roda zlotvora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *