Климатолог: Овај снег је само увод, тек ће бити компликовано; ево шта нас очекује

0

Тара (Фото: В. Веизовић)

[table id=1 /]


Климатолог Владимир Ђурђевић каже да од четвртка или петка почиње поново да се појављује шанса за снежним падавинама. Можда ће врхунац следеће епизоде бити у суботу, али не са овако пуно падавина, али додаје да ће се ствари закомпликовати у среду, због ниске температуре, када ће се створити поледица.

Снег који је почео да пада јуче ујутру најављује долазак праве зиме. Иако је до званичног почетка зиме остало недељу и по дана, велики снег је пао и у градовима. Снега има на Копаонику, Старој планини, Златибору…

Проф. др Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да снег још понегде провејава и ово ја крај ове епизоде и у току дана можемо да очекујемо смиривање ситуације – мало мање ће бити падавина у наредним данима.



„Ово што смо видели, видели смо, јуче је био врхунац, тако да се сада спремимо да одговоримо на ово што нам се десило“, рекао је Ђурђевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Снег је скоро свуда ослабио, тренутно пада у северозападним деловима. Према Ђурђевићевим речима, до краја недеље вероватно ће бити суво, од четвртка или петка почиње поново да се појављује шанса за падавинама, можда ће врхунац следеће епизоде бити у суботу али не овако пуно падавина.

„Можда очекујемо блажу варијанту крајем ове радне недеље, почетком викенда“, рекао је Ђурђевић.
Снега је највише пало на планинама. У нижим пределима пало је око 25 центиметара, на планинама 35 до 40, на Копаонику има око 70 центиметара снега сада, пало је нових 30 центиметара.
Готово 24 сата је снег падао без престанка. Ђурђевић каже да када упоредимо са претходним годинама – поново смо видели прави снег после две године у граду, иако смо у процесу промене климе и снег се ређе јавља, ипак су и даље могуће овакве епизоде.

Прочитајте још:  Поцрвенео лед у италијанским Алпима



„Снег није појава на коју треба да заборавимо, људи се одвикну од снега јер скоро две године нисмо имали озбиљније снежне падавине, барем у Београду“, рекао је климатолог.

Ђурђевић каже да су метеоролози на време прогнозирали снег и да је било времена да се припремимо.

„Између метеоролога и свих осталих који су требали да се припреме постојала је нека сметња у везама, могло је то мало боље да изгледа, али компликована је ситуација, а ко креће на пут, да води рачуна да буде опрезнији“, саветује климатолог.

Овај снег је незгодан јер је влажан, била је и киша пре снега, незгодна је ситуација, каже Ђурђевић.
У среду ће се ствари закомпликовати, каже он, јер ће ујутру бити нешто ниже температуре него ових дана, у Београду ће бити минус пет степени.

„Ово сад што имамо – микс снега и воде биће залеђено, у среду треба да буде повећања пажња, треба да се рашчисте тротоари, јер људи могу да падају“, каже он.

У среду ујутру је критично, биће све залеђено али опет ће до викенда температура бити до нуле, поновио је Ђурђевић.

Наредних десетак дана температуре ће бити близу нуле, а после следећег викенда имаћемо и ледене дане, преко дана температура неће прелазити нулу, јутарње ће бити минус четири или минус пет степени.



„У току зиме можемо очекивати знатно ниже температуре, пуно ледених дана, сада смо направили добар увод у зиму, ушли смо у метеоролошку зиму, а у календарску нисмо. Наредне две недеље ће остати хладно, али доста је незгодно – биће неколико обрта, биће пар дана хладно, па стабилније време, али нећемо имати стабилније време у наредне две недеље“, каже он.

Прочитајте још:  Да ли се неко ипак игра са временом? У Шведској пало 40 цм СНЕГА у сред септембра! (Видео)

Тек око Нове године ствари ће се озбиљније стабилизовати, оно што нас чека у наредних седам дана – биће снега на улицама, неће се отопити, каже Ђурђевић.

Топло лето – хладна зима, на то правило не треба да рачунамо, каже климатолог.

„Ова зима може потенцијално у континенталном делу Европе да буде променљива, да имамо неколико оваквих изненађења“, закључио је Ђурђевић.


Прочитајте још: 


Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *