Ново откриће у свемиру продубило мистерију тамне материје

0

(Фото: Depositphotos)

Ново откриће у свемиру продубило је мистерију тамне материје. У галаксији АГЦ 114905, удаљеној 250 милиона светло, астрономи нису успели да региструју постојање тамне материје, иако су детаљна посматрања и анализе трајали дуже од 40 сати.

Тамна материја сматра се виталном за еволуцију галаксија, а њено непостојање у некој од њих необјашњиво је и за научнике.

„Нови резултати подупиру наша претходна мерења. Теорија предвиђа да би морало да буде тамне материје у тој галаксији, али наша посматрања показују да је нема, напротив, разлика између теорије и оног што смо видели је све већа како радимо нове анализе“, каже астроном Павел Мансера Пиња са Универзитета Гронинген, један од аутора новог истраживања о тој галаксији.



Тамна материја – мистерија свемира

Тамна материја једна је од великих мистерија свемира – не зна се шта је јер се не може директно детектовати, али се зна да постоји као маса која изазива низ ефеката у свемиру које не могу бити објашњене само нормалном материјом, пише „Сајенс алерт“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Астрономи верују да тамна материја помаже у формирању галаксија тако што њена невидљива мрежа, која прожима свемир, гравитацијом коју генерише омогућава нормалној материји да се споји у галаксију и да као такве остану на окупу..

Астрономи су и до сада наслућивали да постоје галаксије без тамне материје, а до сада је забележена могућност у случају шест галаксија. Због тога су и почели детаљно проучавање галаксије АГЦ 114905, која припада групи разуђених патуљастих галаксија.

Она је величине Млечног пута, али је много мање светла и у њој има далеко мање звезда, око 100 пута мање него у нашој галаксији. Будући да имају тако мало нормалне материје, веровало се да их на окупу држи управо тамна материја.

Прочитајте још:  Политичка коректност се на Западу изродила у својеврсну инквизицију

Научници су је проучавали на основу 40 сати посматрања и израчунате криве ротације те галаксије, орбиталне брзине објеката у њој у односу на дистанцу од центра галаксије

То је уобичајени начин за израчунавање количине тамне материје у галаксији: објекти који орбитирају пребрзо могу бити објашњени утицајем тамне материје и што је има више, она више утиче на ту брзину.

Крива ротације галаксије АГЦ 114905 не захтева присуство тамне материје, већ може бити објашњена само нормалном материјом, па се чини као да у њој тамне материје нема уопште.

Зашто у галаксији нема тамне материје

Међутим, не постоји јасно објашњење зашто нема тамне материје у некој галаксији. Једно од објашњења може бити да је оближња масивна галаксија „извукла“ тамну материју из АГЦ 114905.

„Али такве галаксије нема. А у најуваженијем моделу формирања галаксија, такозваном моделу хладне тамне материје, морали бисмо да уведемо екстремне вредности параметара који су далеко од уобичајених. Такође, уз помоћ модификоване Њутновске динамике, која је алтернативна моделу хладне тамне материје, не можемо да репродукујемо кретање гаса унутар галаксије“, каже Мансера Пиња.

Научници разматрају и да ли су добили овакве резултате мерења због угла под којим су посматрали галаксију, али и у том случају, погрешка у углу посматрања морала би да буде изузетно велика.

Астрономи кажу и да шест галаксија за које се верује да немају тамну материју имају слично понашање, што значи да се не ради о грешци, већ о обрасцу. Тренутно проучавају још једну галаксију за коју се сматра да ни у њој нема тамне материје, како би видели да ли ће резултати да буду одговарајући.

Прочитајте још:  КРАО ЗЛАТО, ШВЕРЦОВАО ХРАНУ, МУЧИО СТАНОВНИКЕ СРЕБРЕНИЦЕ: Депеше муслиманских обавештајаца о Орићу

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *