СТОЛТЕНБЕРГ ПОСТАЈЕ ГУВЕРНЕР ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ НОРВЕШКЕ?

0

Јенс Столтенберг, Фото АП

Следећи гувернер централне банке Норвешке могао би да постане садашњи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Министарство финансија у Ослу саопштило је да је први човек Алијансе међу кандидатима заинтересованим да се нађу на челу главне финансијске установе ове скандинавске земље.
Столтенберг тврди да је “веома мотивисан за тај посао”, пишу Вечерње Новости.

– Из Министарства финансија су са мном контактирали у новембру и питали да ли бих размислио да се пријавим за ту позицију. Сада сам то учинио – рекао је Столтенберг.




Посао на функцији гувернера треба да почне од 1. марта, али Столтенберг каже да би прво морао да заврши мандат у НАТО-у, који траје до краја септембра 2022. године.

Столтенберг, по образовању економиста, био је норвешки премијер од 2000. до 2001. и од 2005. до 2013, пре него што је наредне године постао шеф НАТО-а. Поред осталих функција у влади, обављао је и дужност министра финансија.

Заменица гувернера Норгес банке Ида Волден Бахе, коју многи економисти виде као водећег кандидата, такође је конкурисала за ту позицију. На конкурс се пријавило 22 људи, мушкарца и жена. У надлежности најуспешнијег кандидата биће утврђивање каматних стопа, и управљање моћним норвешким државним фондом богатства, највећим на свету са имовином од 1,4 билиона долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *