Цене скачу, нуклеарке се гасе – тржиште пуца? “Европа ће имати проблеме ако постане хладно”

0

Foto: vlastas/Shutterstock

Европа би могла да се суочи са хладном зимом јер су прекиди у раду нуклеарних електрана у Француској довели енергетско тржиште до тачке прелома.

Ови догађаји повећали су ризик од нестанка струје у најхладнијим месецима у години.

Француска мултинационална електропривредна компанија “Éлецтрицитé де Франце” (ЕДФ) зауставља реакторе који чине десет одсто нуклеарног капацитета земље чиме се несташица енергије у Европи додатно погоршава, а континент оставља на милост и немилост временским приликама.

Чак и пре искључења, недостатак природног гаса је већ приморао Европу да се ослони на сагоревање угља, пише “Блумберг”.



Рекордне цене

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Забринутост око снабдевања у Европи резултирала је рекордним ценама гаса и електричне енергије, што представља велики проблем због већ постојуће борбе са растућом инфлацијом, преносе Новости.

Џереми Вир, главни извршни директор швајцарске компаније “Трафигура груп”, која се бави трговином робом, прошлог месеца је упозорио да би Европа могла да доживи несташице струје у случају изузетно хладне зиме.

“Европа ће имати много проблема ако постане хладно”, рекао је Емерик де Виган, извршни директор компаније за анализу енергије ЦОР-е.

“Било би потребно да температуре падну само 2-3 степена испод нормале да дође до невоље”, додао је он.



Француски нуклеарни реактори су кључни извор енергије у тренутку највећег оптерећења на тржиштима у Немачкој, Италији и Великој Британији.

Капацитет постројења већ је био на ниском нивоу јер је пандемија вируса корона одложила радове на неким реакторима, а сада ЕДФ зауставља два блока и продужава застоје у радовима на друга два након што је откривен квар у електрани током редовног одржавања.

Прочитајте још:  ЕВРОПА НА САМРТИ ИЗЈАВЉУЈЕ: „БУДУЋНОСТ ЈЕ КВИР“

Ситуацију додатно погоршава то што Немци коче и одбијају да дају дозволу за “Северни ток 2”.

Цена електричне енергије Француској је у јануару скочила за 60 одсто, на рекордних 630 евра по мегават-сату на Европској енергетској берзи. У суседној Немачкој, еквивалентни уговор порастао је за 25 одсто, на ниво од 381 евро по мегават-сату.



Како каже аналитичар Жан Пол Харемон, Француска ће можда морати да заустави извоз у Британију, а то би додатно подигло цене на кључним тржиштима широм Европе.

РТЕ, оператор преносног система електричне енергије у Француској већ је упозорио да ће бити потребна додатна опрезност у случају веома ниских температура. Они су већ продужили уговоре који им омогућавају да накратко прекину струју неких великих произвођача.

“Видим да менаџери плаћају индустријским компанијама да не раде ако у кратком периоду изузетно захладни. Радили су то у прошлости и могу то да ураде поново”, рекао је Емерик де Виган, извршни директор компаније за анализу енергије ЦОР-е.



Тржишта су већ била под великим притиском, а цене гаса које су шест пута више од уобичајених, повећале су цену производње струје. Широка европска мрежа обновљивих извора енергије није успела да попуни празнину због малих брзина ветра.

Високе цене електричне енергије прете да проузрокују додатна гашења, засутављање прекограничних токова електричне енергије, па и потпуне нестанке струје.

Прочитајте још:  ТУРСKА ГРЕШKОМ ОБЈАВИЛА ПОДАТKЕ ИЗ СИРИЈЕ! Изнели доказ ПРОТИВ милитаната које ПОДРЖАВАЈУ!

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *