Харадинај тражи за Косовске безбедносне снаге буџет од 10 милијарди евра

0

(Фото Јутјуб/принтскрин)

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је за Косовске безбедносне снаге (КБС) потребан буџет од 10 милијарди евра, да би достигле ниво војне моћи, преноси Економија онлајн.

„Садашњи буџет од 100 милиона евра није довољан да имамо војску способну да се брани од могуćих агресора. Морамо повећати нашу одбрамбену снагу. Тих 100 милиона годишње није довољно за јаку војску која нас штити и која нас чини једнаким другима“, рекао је Харадинај.

Харадинај је мишљења да Косово и Албанија треба да успоставе споразум или пакт за међусобну војну заштиту. Такође је предложио и стварање фонда који ће бити посвећен искључиво јачању КБС.



„Скупштина Косова треба да донесе закон о фонду за помоћ војсци Косова. За донације Албанаца где год да су, за војску Косова. Дакле закон који је транспарентан и који омогуćава Министарству одбране да сваке године повећава буџет за војску”, рекао је Харадинај.

Лидер АБК је на данашњем митингу изразио захваланост Сједињеним Државама и НАТО на помоћи коју су, како је рекао, пружили и коју настављају да пружају Косову.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос кршењу међународних споразума, подршка за прављење косовске војске стиже из бројних држава Запада.



Треба напоменути да се официрски кадар школује на војним школама у САД, Турској, Велико Британији, Хрватској. Учестале су вежбе и обуке са немачким, британским, америчким војним кадром, а у плану је након набавке оклопних возила из САД и Турске, и аквизиција тешког наоружања, као и хеликоптера и дронова из САД.

КБС је учествовао у више вежби са снагама НАТО. Овог лета, преноси Јосово онлајн, 217 припадника КБС је учествовало у вежби “Тренутни одговор 21” са војницима из САД, Грчке, Северне Македоније, Албаније, Словеније, БиХ, Црне Горе, Велике Британије, Канаде…

Прочитајте још:  Србија спрема тужбу против НАТО-а због осиромашеног уранијума

На брду Црнуша код Митровице предвиђена је изградња највеће базе КБС. Планиран је да база понесе име „Иса Бољетинац”. Брдо Црнуша на којем ће се градити база КБС-а, налази се на 1.010 метара надморске висине.Планом из 2018. године предвиђена је трансформација КБС у Војску Косова у року од 10 година.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *