Вучић донео колаче и обећање да ће струје бити, о цени хаварије мало се зна

0

Фото: Принтскрин

Снег након којег је настао енергетски колапс у Србији се отопио, али нису питања о даљем функционисању система и снабдевању струјом. Председник Србије у Костолцу обећао стабилно снабдевање током зиме без промене цене. Аналитичари упозоравају да ће рачуни доћи на наплату.

Недељу дана након колапса у екектроенергетском систему, колачи на тацни. За Светог Николу – на дан славе председник Србије је одлучио да посети рударе у Костолцу.

„Моја мајка је нешто спремала, нешто купила, послужите се то је за вас“, каже председник Србије.



Донео је и ново обећање након хаварије у енергетском систему, кад је после једног снега, кључна српска термоелектрана престала да ради. Тврди – обезбеђено је добро снабдевање струјом уз непромењену цену што је, како каже, не рачунајући Украјину и Грузију најнижа цена у Европи.

„Данас могу да кажем да је веома тешко, готово немогуће, да нас било шта изненади и да имамо престанак система или ‘блацк оут’ како ви то кажете или да велики кварови или било шта се догоди. Издржаћемо и ову зиму и то без значајних проблема. Да сви људи увек и у сваком тренутку имају струју“, поручује Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То није прво обећање стабилног снабдевања у овој сезони. Слично је дао током обиласка радова на ревитализацији блока Б1 у Термоелектрани „Никола Тесла Б“.



„Људи у Србији треба да знају да ће да имају довољно струје, довољно доброг грејања…“, рекао је 11. новембра.

Ипак је било мањка струје и хладних радијатора у Обреновцу, али и у више места у Србији.

Прочитајте још:  ЕПС ипак не обрачунава камату! ?

Данас каже да брине мање него пре два дана.



„Имамо пара за евентуално додатне количине и струје и било чега другог. Србија ће успети да изађе из овога, не желим да говорим као победник…али на такав начин да људи готово ништа не осете, буквално обични људи готово ништа не осете“, додаје председник.

Уредник недељника НИН каже да је почетком године требало направити енергетски план како до кризе не би дошло. Указује да замрзавање цене енергената може доћи на наплату.

„Нема бесплатног ручка, неко ће то морати да плати. Да ли ће због тога ЕПС који увози струју сада по 5-6 пута већим ценама него што их продаје грађанима исказати губитак у наредној години“ , рекао је уредник недељника НИН Милан Ћулибрк.



Ако до тог губитка дође, неко ће морати да плати, ако не буде новца на рачуну ЕПС-а, минус ће покрити држава, каже Ћулибрк.

„У најгорој ситуацији ми увозимо струју када су цене на врхунцу. Да је среће и да је све било како треба можда би ЕПС у овом тренутку могао да извози струју и да наплаћује по 370 евра мегават уместо да толико плаћа“, наводи Ћулибрк.

Додаје и да је отворено питање колика ће од 1. јануара бити цена струје за привреду али је уверен да ће поскупети.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *