Најчешћи разлози јутарње мучнине

0

Фото: Деспоситос

Ако имате осећај мучнине чим се пробудите, али не знате шта је проузрокује, стручњаци су понудили неке од могућих разлога.

Разлози могу да буду бројни, каже лекар опште праксе Сонал Шах, а укључују недостатак сна, тескобу или тренутне прехрамбене навике, пише портал Гуд Ту Ноу, преноси Индекс.хр.

Дехидрација



Главобоље, умор и мучнина при буђењу се у многим случајевима могу приписати дехидрацији. То је начин на који нам тело даје до знања да губимо више течности него што је уносимо и да морамо брзо да успоставимо ту равнотежу.

„Дехидрација, мучнина и повраћање заправо иду руку под руку“, каже нутрициониста Ајслинг Моран и додаје:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Повраћање често узрокује дехидрацију јер ваше тело губи течност, па то може да буде зачарани круг који нико не жели да искуси“.

Умор

Познато је да недостатак сна уништава циркадијални ритам. То доводи до исцрпљености због које ујутро можете да осећате мучнину.

Недостатак сна може такође да учини да се осећамо мрзовољно, раздражљиво и неспособно да се усредсредимо на свакодневне задатке.

Анксиозност

Осећај јутарње мучнине такођер се може свести на симптом анксиозности, а то се често погоршава другим факторима, као што су хормоналне промене.

Према „Анџиетy УК“, око 98 одсто жена осећа тескобу током менопаузе, на пример, због флуктуација естрогена и прогестерона и промена у нивоима кортизола.

Низак ниво шећер у крви

Можда ћете осетити мучнину ако вам је ниво шећера у крви превише низак То се назива хипогликемија и догађа се када тело нема довољно глукозе за стварање енергије. Углавном погађа особе с дијабетесом, нарочито ако узимају инсулин.

Прочитајте још:  Расисти из САД мењају име Мајмунским богињама да не делује расистички

Иако је неуобичајено, особе које не болују од дијабетеса такође могу имати хипогликемију због алкохола или поста.

Хормонска неравнотежа

„Осећај мучнине ујутро приликом буђења може да буде повезан са неравнотежом хормона у телу“, каже нутриционистица Клер Барнс.

„Кортизол, који се често назива нашим „хормоном стреса“, ослобађају надбубрежне жлезде као одговор на страх или стрес“.

Мамурлук

Постоји до 47 симптома које можемо доживети услед мамурлука. А као што многи од нас знају, јутарња мучнина је сигурно један од њих.

„Алкохол оштећује слузницу желуца и црева, па може да изазове дијареју и мучнину“, каже професор др Дејвид Нут.

Рефлукс киселине

Рефлукс киселине може да проузрокује пецкање у желуцу и једњаку, кисели укус у устима, подригивање и осећај мучнине.

„Док многи верују да вишак желудачне киселине доводи до горушице, најновије теорије сада суказују на то да симптоми заправо могу да буду повезани са ниским нивоом желудачне киселине“, каже Клер Барнс.

Наша желучана киселина је наша прва линија обране од штетних микроба који улазе у црева, због тога би низак ниво желудачне киселине могао потенцијално да доведе до прекомерног раста бактерија и смањене апсорпције важних храњивих супстанци, попут витамина Б, фолата, гвожђа, магнезијума, калцијума и цинка.

Како недостатак ових храњивих супстанци може да доведе до промена у производњи хормона и неуротрансмитера у телу, то се опет може повезати са хормонском неравнотежом што доводи до стреса, тескобе и осећаја мучнине.

Трудноћа

Осећај мучнине ујутру, са или без повраћања, такође може бити кључни знак да сте трудни. Око 80 одсто трудница искуси јутарњу мучнину која обично поудноћачиње између 4. и 9. недеље трудноће.

Прочитајте још:  Италија донира Либији 16 милиона застарелих Фајзер вакцина, а у обавези да купи још 40 милиона које нико неће да прими!

Индекс.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *