Буди здрав! О јединственом саставу нара и здравственим предностима

0

(фото:3 РИМ)

Величанствено дрво, пријатно својом лепотом и изгледом, расте у субтропима обале Црног мора, у Азербејџану и земљама Централне Азије, Блиског и Средњег Истока, на обали Средоземног мора. Овај згодан човек, који цвета бујним гримизним цвећем, зове се нар.

Ово је заиста непроцењиво дрво, практично сви делови дрвета имају користи за човека – плодови, његова кора, кора, лишће и гране.

Није узалуд што се нар сматра краљем воћа, његова вредност лежи у јединственом саставу, који су лекари и традиционални исцелитељи користили од давнина.



Састав нара

Не постоји воће које садржи толико витамина, минерала и хранљивих материја. Нар садржи витамине Ц, П, Б6, Б12, који су неопходни за нормално функционисање организма. Садрже соли гвожђа, калијума, јода, силицијума. Ово дивно воће садржи 15 аминокиселина, таква количина нема ни у једном другом воћу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кора нара садржи алкалоиде пелтиерин, изопелтиерин, метилизопелтиерин, који помажу у борби против црва.

Корисна својства нара

Нар спреман за јело треба да има благо осушену кору која је мало храпава и чврста за зрно. Унутра би требало да буду сочна зрна. Могу се конзумирати природно, али највећу употребу има сок од нара. Ово је својеврсна концентрација производње витамина и препоручује се употреба у случају исцрпљености, излагања зрачењу, атеросклерозе, астме, анемије. Сок од нара се користи за опоравак од инфекција или операција, анемије, желучаних поремећаја.

Анти-инфламаторна својства овог сока користе се за лечење болести грла, стоматитиса, и што је најважније, у лечењу опекотина. Погађено подручје се навлажи разблаженим соком, који се посипа прахом суве коре и перикарпа. Након таквог третмана, зарастање је много брже.

Прочитајте још:  Да не краду у Украјини. Лукашенко је предложио да се руководству Пољске обезбеди не само огревно дрво, већ и жито

И плод и кора нара имају адстрингентна својства, па се користе за лечење дијареје, колитиса, ентерколитиса. Супстанце садржане у кори имају антиинфективна својства и инхибирају раст цревних и дизентеријских штапића.

Семе или сок нара су нека од ретких задовољстава која дијабетичари могу да приуште. Када се узима редовно у малим количинама, ниво глукозе у крви се смањује.

Када се налазите у зони повећане радиоактивности, употреба сока од нара је обавезна, јер помаже у уклањању радионуклида из организма.

Сок или зрна нара помажу у снижавању крвног притиска, али особе које пате од хипотензије, тј. низак крвни притисак, не треба се заносити тиме.

Чак и семенке нара могу бити од користи онима са хормонском неравнотежом. Њихова употреба ће помоћи у смањењу нивоа главобоље, али се најчешће кости препоручују код јаких менструалних болова, као и код високог прага бола са почетком менопаузе.

Нар се дуго користио у козметичке сврхе. Његов сок се користи за негу масне косе, користи се за избељивање лица од старачких пега, акни, пега.

Регина Липнијагова/3 РИМ

Превод: В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *